Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový dort

Krásný potahovaný dort s mascarpone krémem a čokoládovou ganache si mohou dopřát i ti, kteří nesmí lepek. Snadný korpus zvládnete upéct raz dva a příprava krému i ganache je také velmi jednouchá. Potahování dortu je již vyšší dívčí, ale brzy zjistíte, že se s potahovací hmotou pracuje velmi dobře.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 50 min

110 min (60 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 073 kJ /
4 081 kcal
Bílkoviny67,55 g
Tuky153,29 g
Vláknina23,00 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 609 mg
Sůl1,94 g
Sacharidy596,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Ze žloutků a zbytku cukru vyšleháme hustý krém, přidáme teplou vodu a šleháme ještě asi 1 minutu. Krok 4: Ke žloutkům opatrně vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem střídavě se sněhem. Krok 5: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 10 minut na 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova dalších 35 - 40 minut. Krok 6: Špejlí vyzkoušíme, zda je korpus dobře propečený. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá. Krok 7: Korpus necháme důkladně vychladnout na mřížce (nejlépe však upéct korpus den před plněním krémem) a 2x prořízneme. Krok 8: Na mascarpone krém vyšleháme 250 g mascarpone s 250 ml smetany ke šlehání a osladíme podle chuti moučkovým cukrem. Krok 9: Dortový korpus naplníme krémem a hezky zarovnáme. Vložíme do lednice a necháme zatuhnout. Krok 10: Na ganache nasypeme čokoládové pecičky do misky, zahřejeme v kastrůlku smetanu a až se při okrajích začnou tvořit bublinky, stáhneme ji z ohně a nalijeme na čokoládu. Čokoládu necháme chvíli rozpouštět a pak důkladně promícháme, aby vznikl hladký čokoládový krém. Ganache necháme vychladnout a neneseme na dort. Krok 11: Po obmazání dortu ganache potáhneme dort bezlepkovým marcipánem nebo potahovací hmotou. Můžeme dozdobit lilií z cukru nebo dozdobit podle vlastní fantazie.

TIP: Jak potáhnout dort potahovkou

Zveřejněno 28. 12. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Korpus je nejlepší upéct den předem, hezky se rozleží.

http://www.majamotti.eu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zgq5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zgq5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

bozkaaa: mozna ano

máte ten dort i u sebe na www.majamotti.eu ?? web

Anna Doležalová 29. 12. 2016 12:43
Zdravím, i já mám zkušenosti s bezlepkem. Z počátku jsem používala také Jizerku, ale teď už na dorty používám mouku z Tesca plain white flour a ještě je tam napsáno free from gluten a ta je lepší. Z Jizerky se to těsto dortové patlá v puse. Tato mouka je také k dostání v Kauflandu. Dort je z této mouky k nepoznání od normální mouky. Zkuste. :-K

Anna Doležalová: Vyzkoušela jsem všechny druhy bezlepkové mouky, včetně pohankové, rýžové...atd. Z Jizerky mi však chutná nejvíce :-) Ale každý si to může udělat podle své chuti. ;-)

Tématické fráze:
bezlepkový dort, bezlepkový dort recept, bezlepkové dorty, recept na bezlepkový dort, bezlepkové dorty recepty, bezlepkové recepty na dorty, recept bezlepkový dort, recepty na bezlepkové dorty, bezlepkový dort s mascarpone, dort z bezlepkové mouky, dort bezlepkový, bezlepkový krém, jak upéct bezlepkový dort, cukr free recepty, bezlepkový recept na dort, bezlepkovy dort recepty, bezlepkové dorty recept, bezlepkový dort s marcipánem, bezlepkových dort, bezlepkový dort jizerka

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka bezlepková jizerka, voda, kypřící prášek do pečiva, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, hmota potahovací

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu