Jablkový koláč pečený v remosce

Suroviny 6-8 porcí

Těsto:
230 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
špetka soli
150 g hery nebo jiného tuku na pečení
70 ml studené vody
Náplň:
600 g jablek
30 g cukru krupice -podle potřeby
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku se solí a cukrem, přidáme ztuhlý tuk nakrájený na menší kousky a vytvoříme drobenku. Pak přidáme studenou vodu a těsto dále hněteme až se spojí, pracujeme ale rychle. Ze začátku hněteme v míse a později použijeme vál, který mírně podsypeme hladkou moukou. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodinku do chladničky.

  2. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na silnější plátky. V míse je posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a vše dobře promícháme.

  3. Těsto vyválíme na vystřiženém papíru na pečení do kruhu, který bude ale větší, než dno mísy remosky - aby zůstaly volné okraje na přehyb. Volný okraj navíc by měl mít zhruba 3 - 4,5 cm, jak kdo chce. Po obvodu, asi ty 4 cm od okraje, naskládáme do kruhu plátky jablek a pokračujeme až do středu. Těsto po celém obvodu na tuto náplň přehneme. Vložíme do pečící mísy remosky, tu zapneme a pečeme 50 minut. Před koncem pečení můžeme už remosku vypnout a necháme koláč cca 8-10 minut pod poklopem "dojít".
    Po upečení sejmeme víko a koláč necháme vychladnout. Před podaváním můžeme povrch pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

Recept je určený pro větší remosku Grand s průměrem 32 cm.

Samozřejmě, že se může upéct i klasicky v troubě. Koláč je velmi šťavnatý.

Komentáře k receptu Jablkový koláč pečený v remosce

  • Otec Manuel Otec Manuel

    Merylas: Děkuji pěkně! :-) Každopádně, po koláčku se zaprášilo a jsem moc rád, že jsem na recept natrefil...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Otec Manuel: Já vím, že světlo při focení dělá hodně. Koláček máte ale moc povedený. :yes: A zmíněný fotograf má jiné objekty svého zájmu, než je focení jídla. :-)

    Odpovědět

  • Otec Manuel Otec Manuel

    Merylas: Rádo se stalo a recept nezklamal. Jen na fotce vypadá koláč tmavší, než byl ve skutečnosti. Fotil jsem večer a nejsem žádný Jan Saudek...:-(

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Otec Manuel: Já děkuji za vyzkoušení a přidané foto. Jsem opravdu moc ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • Otec Manuel Otec Manuel

    Děkuji za recept. Na jablka jsem nalil karamel, skořici jsem vynechal (tu mám nejraději ve svařáku) a odzkoušel v nové remosce. Dobrý koláček, dobrý....

    Odpovědět

Tématické fráze: jablkový koláč z remosky pečení koláče v remosce jablečný koláč v remosce remoska recepty koláč pečený v remosce pečení s jablky koláč v remosce remoska recept jablkový koláč jablkový koláč do remosky koláč do remosky koláče z remosky jablkový koláč remoska jablecny kolac remoska koláč z remosky peceny kolac v remosce koláč s jablky remoska remoska jablkovy kolac jabkovy kolac z remosky jabkovy kolac z remosky obraceny kolac peceny v remosce