Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 593 kJ / 3 727 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,87 g |
Tuky | 143,82 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 593 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 526,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků.
Krok 2: Ve větší míse, elektrickým šlehačem, ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky,přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Jedna je průměr 26cm a ta druhá na pařez průměr 16 cm.
Krok 3: Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut. Po upečení vyndáme piškotové korpusy z trouby a necháme na mřížce vychladnout.
Krok 4: Druhý den korpusy rozříznu na 3 díly každý a potřu první díl višňovou marmeládou na který položím druhý díl, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí díl. Celý třetí díl potřu máslovým krémem, protože na něj budu pokládat malý dort s mléčným marcipánem.(Na krému z mascarpone by se mohl ten maripán rozmočit.)
Krok 5: Krém z mascarpone:
Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa. Krok 6: Máslový krém:
1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem,4 lžícemi cukru,1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém. Krok 7: Mléčný falešný marcipán:
200 g sušeného polotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu,(nebo med), 2 lžičky oleje, mandlová tresť a voda. Krok 8: Marcipán barvím gel. potr. barvami a kakaem. K dotvoření pak používám rozpuštěnou čokoládu, obarvený kokos.
Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa. Krok 6: Máslový krém:
1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem,4 lžícemi cukru,1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém. Krok 7: Mléčný falešný marcipán:
200 g sušeného polotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu,(nebo med), 2 lžičky oleje, mandlová tresť a voda. Krok 8: Marcipán barvím gel. potr. barvami a kakaem. K dotvoření pak používám rozpuštěnou čokoládu, obarvený kokos.
Zveřejněno 8. 1. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Pařez - pro dědu Pařízka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lwqw
Moje poznámka
Dort Pařez - pro dědu Pařízka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lwqw
Nejnovější recepty
Cuketová marmeláda
Přidáno před 3 hodinami
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 5 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 11 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno 25. 8. 2025 20:30:29
Polévka s ratatouille
Přidáno 25. 8. 2025 20:00:37
Maso na špejli
Přidáno 25. 8. 2025 19:57:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
k.trojancova před 7 minutami
Rychlá ořechová bábovka
MamaHana před 1 hodinou
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
MamaHana před 1 hodinou
Chutné vafle
Kubabuba14 před 1 hodinou
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 2 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 3 hodinami
Světlý korpus
Myroslava před 3 hodinami
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 4 hodinami
Cuketové palačinky z kefíru
Bretik před 5 hodinami
Domácí sušená rajčata TOP
petrjkt před 5 hodinami
Tématické fráze:
dort pro dědu,
dort pařez,
dort pařez postup,
dorty pro dedu,
dort jako pařez,
pařízka slehacka,
pařízká šlehačka recept,
dort pařízek,
dort parez krém,
domácí pařízká šlehačka,
dort pařez recept,
dort pařez s houbami,
dort děda,
dort pro dědu fotografie,
piškot. dort pařez postupy,
kremovi dort pro dedu,
dort s pařezem,
dort pro děd,
pařížká náplň,
jak obarvit kokos
Suroviny:
vejce,
kypřící prášek,
olej,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
višňový džem,
mascarpone,
krém máslový,
marcipán,
kokos,
kakao,
čokoláda na vaření
Komentáře (7)
Moc pekne!