Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 837 kJ / 6 892 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,23 g |
Tuky | 390,00 g |
Vláknina | 13,50 g |
Cholesterol | 3,48 g |
Sodík | 989 mg |
Sůl | 2,59 g |
Sacharidy | 710,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus:
Máslo pokojové teploty vyšleháme s oběma cukry. Jedno po druhém zašleháme i vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme přes sítko do ušlehané směsi. Vymícháme hladké těsto, pokud se zdá tuhé, přidáme lžíci mléka.
Hotovou směs na korpus nalijeme do dortové formy. Nebude chyba, pokud ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, na dno formy položíme pečicí papír Pečeme při 170 °C/50-60 minut ve formě o průměru 22 cm bez horkovzduchu. Na poslední čtvrt hodinu jsem formu překryla shora alobalem.
Po upečení necháme korpus ještě cca 5 minut stát mimo troubu ve formě, pak uvolníme boční stranu a opatrně ji sundáme, za dalších 5 minut přesuneme korpus i s papírem na prkénko nebo mřížku, aby se nezapařil. Necháme zcela vychladnout. Korpus je opravdu vysoký a pokud s ním budeme slušně zacházet, vysoký i zůstane. Krok 2: Krém:
Půl litru mléka nalijeme do mlékovaru a přivedeme k varu. Přisypeme oba cukry i sůl a mícháním je rozpustíme.
Ve zbývajícím studeném čtvrt litru mléka metličkou rozšleháme žloutky a škrob. Přes sítko vlijeme do horkého mléka za stálého míchání. Na sítku se zachytí žloutkové vazy. Čtvrt litru mléka žloutky naředí dostatečně na to, aby se v krému neutvořily hrudky sražených vajec. Směs mícháme a zahříváme tak dlouho, dokud nás nepálí do prstu. Pak ji přendáme do misky a vmícháme máslo. Krém je hotový. Necháme ho vychladnout s hladinou překrytou potravinovou fólií, aby se na povrchu neutvořil hustý škraloup. Krok 3: Postup:
Vychlazený krém je opravdu tuhý, ještě jednou ho krátce prošleháme ve šlehači. Získáme krém s přesně správnou hustotou. Dá se krásně namazat a ani jeho vysoká vrstva z dortu nevyteče.
Korpus v polovině prokrojíme a na spodní polovinu naneseme krém. Neroztíráme ho vodorovně, necháme ho ve tvaru mírného krtince. Po přiložení vrchní části korpusu jemným tlakem srovnáme krém a bok dortu obkroužíme stěrkou. Odložíme dort do chladu a pustíme se do polevy. Krok 4: Poleva:
Smetanu uvedeme k varu, zmírníme teplo, vsypeme do ní nalámanou tabulku čokolády. Až se čokoláda zcela rozpustí, můžeme polévat dort. Poléváme jen svrchu, žádané jsou čokoládové "stékance" po stranách. Mně se moc nepovedly, tak jsem je prostě rozetřela. Krok 5: Uložíme do chladu, pokud do lednice, tak přikryjeme proti vyschnutí.
Máslo pokojové teploty vyšleháme s oběma cukry. Jedno po druhém zašleháme i vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme přes sítko do ušlehané směsi. Vymícháme hladké těsto, pokud se zdá tuhé, přidáme lžíci mléka.
Hotovou směs na korpus nalijeme do dortové formy. Nebude chyba, pokud ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, na dno formy položíme pečicí papír Pečeme při 170 °C/50-60 minut ve formě o průměru 22 cm bez horkovzduchu. Na poslední čtvrt hodinu jsem formu překryla shora alobalem.
Po upečení necháme korpus ještě cca 5 minut stát mimo troubu ve formě, pak uvolníme boční stranu a opatrně ji sundáme, za dalších 5 minut přesuneme korpus i s papírem na prkénko nebo mřížku, aby se nezapařil. Necháme zcela vychladnout. Korpus je opravdu vysoký a pokud s ním budeme slušně zacházet, vysoký i zůstane. Krok 2: Krém:
Půl litru mléka nalijeme do mlékovaru a přivedeme k varu. Přisypeme oba cukry i sůl a mícháním je rozpustíme.
Ve zbývajícím studeném čtvrt litru mléka metličkou rozšleháme žloutky a škrob. Přes sítko vlijeme do horkého mléka za stálého míchání. Na sítku se zachytí žloutkové vazy. Čtvrt litru mléka žloutky naředí dostatečně na to, aby se v krému neutvořily hrudky sražených vajec. Směs mícháme a zahříváme tak dlouho, dokud nás nepálí do prstu. Pak ji přendáme do misky a vmícháme máslo. Krém je hotový. Necháme ho vychladnout s hladinou překrytou potravinovou fólií, aby se na povrchu neutvořil hustý škraloup. Krok 3: Postup:
Vychlazený krém je opravdu tuhý, ještě jednou ho krátce prošleháme ve šlehači. Získáme krém s přesně správnou hustotou. Dá se krásně namazat a ani jeho vysoká vrstva z dortu nevyteče.
Korpus v polovině prokrojíme a na spodní polovinu naneseme krém. Neroztíráme ho vodorovně, necháme ho ve tvaru mírného krtince. Po přiložení vrchní části korpusu jemným tlakem srovnáme krém a bok dortu obkroužíme stěrkou. Odložíme dort do chladu a pustíme se do polevy. Krok 4: Poleva:
Smetanu uvedeme k varu, zmírníme teplo, vsypeme do ní nalámanou tabulku čokolády. Až se čokoláda zcela rozpustí, můžeme polévat dort. Poléváme jen svrchu, žádané jsou čokoládové "stékance" po stranách. Mně se moc nepovedly, tak jsem je prostě rozetřela. Krok 5: Uložíme do chladu, pokud do lednice, tak přikryjeme proti vyschnutí.
Zveřejněno 17. 5. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bostonský krémový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vKKL
Moje poznámka
Bostonský krémový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vKKL
Nejnovější recepty
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 6 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 25 minutami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 1 hodinou
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 2 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 3 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 4 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 4 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 5 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 5 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
máslo,
cukr krupice,
vejce,
cukr vanilkový,
žloutek,
cukr krupice,
mléko,
moučka škrobová,
cukr vanilkový,
máslo,
sůl,
smetana ke šlehání,
čokoláda hořká
Komentáře (3)