

Krémový koláč s broskvemi
Suroviny 8 kusů
- TĚSTO:
- 300 g hladké mouky
- 175 g másla
- 3-4 lžíce studené vody
- NÁPLŇ:
- 5 středně velkých broskví
- 150 ml zakysané smetany
- 3 žloutky
- 190 g pískového cukru
- 30 g hladké mouky
- DROBENKA:
- 60 g másla
- 75 g hladké mouky
- 60 g pískového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy receptu
TĚSTO: Ve středně velké míse smícháme mouku, máslo,vodu a z těsta vytvoříme hladkou kouli. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden trochu větší než druhý. Na pomoučeném vále(já těsto válím na pěčícím papíře,který pak i s těstem vložím do formy, těsto se méně trhá) z většího dílu těesta vyválíme kruh o síle asi 3mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená forma. Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby přiléhalo. Troubu předehřejeme na 220°C.
NÁPLŇ: Oloupejte broskve a nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Do podkladu urovnejte plátky broskví, tak aby se částečně překrývaly. Ve středně velké misce třete zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, až jsou dokonale promísené;směsí pomalu polévejte broskve.
Ze zbylého menšího dílu těsta vyválíme kruhový plát, který položíme na náplň. Převis z prvního dílu spojíme s přiloženým plátem. Koláč pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě.
Mezitím si připravíme drobenku: V malé misce zpracujeme dohromady máslo, mouku a cukr, až se začne tvořit hrubé drobty. Vmíchejte skořici.
Když se koláč peče 30 minut, nasypejte na koláč drobenku a pečte ještě 15 minut, než drobenka bude růžová. Koláč lze podávat jak teplý, tak i studený.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krémový koláč s broskvemi
-
mirco, jsem ráda, že Tě recept na koláč nezklamal. Ale musí se nechat, že k receptu jsi přidala moc pěkný fotky
-
Klarak
moc díky za rady
. Je dobré ho péct při nižší teplotě,aby se stačila zakysanka dostatečně odpařit - já nebyla trpělivá a tak mám plňku řidší
. Posílám ti nejen boďku č.7,ale i pár fotek
. Koláč byl krásně šťavnatý a výborný. Děkuju
.
-
Klarak
koláč vypadá zajímavě a chutně a protože nám právě dozrávají broskve,tak na něj brzy přijde řada
.Jen prosím tě,píšeš,že předehřeješ troubu na 220°C,pak v ní 30 + 15min. koláč pečeš.To všechno při téhle vysoké teplotě? Já jen,že péct to v mé troubě,tak je to za těch 45min skoro spálené a nebo bych musela péct dohromady tak 20min.A nebo tak na 175 / 180°C - aby to odpovídalo tvému času.Můžeš mi v tom prosím udělat jasno? Děkuju
.
-
olci ,určitě vyzkoušej, myslím že nebudeš zklamaná.Jinak díky
-
Vypadá opravdu moc dobře!!!
Bodík pro tebe!!
-
Hodně zájímavý recept. Pěkná fotečka