Lokše plněné sýrem
Lokše jsou placky z bramborového těsta, které se hodí jako výborná příloha, ale lze je dobře využít i jako samostatné jídlo. Spojení se sýrem je rafinovaná dobrůtka, která bude hrát dohromady třeba se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 741 kJ / 1 850 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,28 g |
Tuky | 40,26 g |
Vláknina | 28,00 g |
Cholesterol | 286 mg |
Sodík | 4,16 g |
Sůl | 10,21 g |
Sacharidy | 308,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
Krok 2: Přidáme vejce, sůl, a mouku. Zpracujeme na nelepivé těsto.
Krok 3: Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na kousky, podle toho jak chceme mít placky velké.
Krok 4: Rozválíme na tenkou kulatou placku, položíme plátek sýru a přiklopíme další tenkou plackou a přimáčkneme. Při vyvalování podsypáváme.
Krok 5: Rozpálíme suchou pánev, nejlépe litinovou, nebo nerezovou a smažíme placku dozlatova z obou stran, až budou hnědé puchýřky.
Krok 6: Po upečení potíráme rozpuštěným sádle a skládáme na sebe. Podáváme teplé, ale i studené jsou výborné.
Zveřejněno 13. 11. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Moje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 14 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 21 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 3 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 11 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 11 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 12 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 15 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 15 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 15 hodinami
Suroviny:
brambory,
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
mouka,
sádlo,
sýr
Komentáře (12)
Bramborové placky se švestkami a mákem
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Dobře vím, že placky a lokše se poněkud liší, proto jsem do závorky dala, že se nejednalo o lokše, ale o placky. U nás se lokše nikdy nedělaly, ani já je nedělám. I když v těstě žádný rozdíl nevidím, ale hlavně ve způsobu pečení. Placky dělám silnější, lokše jsou tenounké, placky jsou smažené na trošce tuku, proto už se tukem nepotírají.
Do placek nedávám vajíčko, ale ani v jiných receptech na lokše vajíčko není - např.
Výborné lokše
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6