Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pletýnky plněné sýrem s česnekovým máslem

Měkké a nadýchané sýrové pletýnky potřené česnekovým máslem jsou ideálním doplňkem k salátu nebo grilování. S tímto receptem doma vykouzlíte lahodné voňavé pečivo, které si zamiluje celá rodina.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min 1. kynutí 60–90 minut + 2. kynutí 30 minut

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, 1. kynutí 60–90 minut + 2. kynutí 30 minut)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, mléko, cukr a rozdrobíme droždí. Krátce promícháme. Krok 2: Přidáme vejce, zakysanou smetanu, olej a sůl. Vypracujeme hladké, měkké těsto. Krok 3: Těsto přikryjeme a necháme kynout asi 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Krok 4: Nakynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů. Každý díl rozválíme na tenký obdélník. Krok 5: Na delší stranu nasypeme část strouhaného sýra. Těsto srolujeme do pevné rolády a lehce poválíme, aby vznikl „had“. Krok 6: Levý konec hada přeložíme do zhruba dvou třetin délky. Pravý, volný konec provlékneme vzniklou smyčkou. Smyčku přetočíme a volný konec znovu provlékneme svrchu dolů, aby se tvar zpevnil. Krok 7: Pletýnky položíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Krok 8: Troubu zapneme na 175 °C. Pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 20 minut dozlatova. Krok 9: Mezitím připravíme česnekové máslo: rozpuštěné máslo smícháme s nasekanou petrželkou, sušeným česnekem a chilli vločkami dle chuti. Krok 10: Ještě horké pletýnky potřeme připraveným máslem a posypeme strouhaným parmazánem.

TIP: Jak nastrouhat parmezán

Zveřejněno 30. 7. 2025

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY7L6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY7L6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

😍 to je panečku chuťovečka ... sice pracnější, ale stojí to za to!

veronika_straka: Jj chce to trochu cviku, ale už jsem zkoušela místo pletýnek dělat bochánky a taky super 🤤

Suroviny:
mouka hladká, mléko, smetana zakysaná, olej olivový, droždí čerstvé, cukr, sůl, vejce, sýr nastrouhaný, máslo, petrželka, česnek sušený, koření chilli sušené, vejce, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu