Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou

Sladký oběd s krásným názvem staročeské čápy si určitě brzy připravte. Smažené bramborové noky jsou obalené ve směsi máku a cukru a doplněné lahodnou švestkovou omáčkou. Tohle sladké jídlo si zamilujete.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory den předem uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout a uložíme do lednice. Krok 2: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Krok 3: V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Pomocí dvou lžic tvarujeme z těsta noky a ihned je smažíme dozlatova ze všech stran. Vyjmeme z pánve a ještě horké obalíme ve směsi mletého máku a moučkového cukru. Krok 4: Švestky umyjeme, vypeckujeme a vložíme do hrnce. Přidáme 100 ml vody, cukr, skořici, hřebíčky a vše povaříme 5 minut. Ve zbylých 50 ml vody rozmícháme škrob a za stálého míchání ho přilijeme do omáčky. Povaříme do zhoustnutí a na závěr dochutíme rumem. Krok 5: Na talíř nalijeme švestkovou omáčku a na ni položíme noky. Na střed můžeme ještě nasypat zbytek máku, případně noky polít máslem. Přidáme kopeček zakysané smetany a ozdobíme snítkou máty.

TIP: Oblíbená sladká jídla s mákem

Zveřejněno 17. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2rX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2rX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, vejce, mouka hrubá, sůl, olej, mák mletý, cukr moučkový, švestky, voda, cukr krystal, skořice mletá, koření hřebíček, rum, škrob, smetana zakysaná, máta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu