Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatové sugo

Domácí rajčatové sugo je skvělý způsob, jak využít bohatou letní úrodu rajčat. Omáčka s vůní bazalky a tymiánu dodá pokrmům plnou chuť a středomořský nádech. Perfektní základ pro těstoviny, pizzu i domácí lasagne.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 110 min

140 min (30 min příprava + 110 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli i česnek oloupeme a překrájíme na větší kusy. Mrkev s řapíkatým celerem nahrubo nasekáme. Vše nadrobno rozmixujeme v robotu a dáme stranou. Krok 2: Z bazalky otrháme lístky a dáme je stranou. Stonek spolu s tymiánem a šalvějí svážeme do kytičky. Krok 3: Rajčata nařízneme do kříže a minutu povaříme ve vodě. Pak je slijeme a necháme mírně vychladnout. Krok 4: Potom je oloupeme a vyřízneme tvrdší část ve středu, zbytek nakrájíme na kousky velké 2 cm. Krok 5: V širším hrnci s olivovým olejem osmahneme cibuli, česnek, mrkev a celer. Asi 8 minut mícháme do změknutí, pak přidáme víno, rajčata, cukr a sůl. Přivedeme k varu. Krok 6: Vroucí omáčku přelijeme do pekáče, přidáme svázané bylinky, bobkový list a kůru z citronu. Krok 7: Dáme do trouby a pečeme asi hodinu do zhoustnutí při 200 °C. 5 minut před dokončením přidáme nasekanou bazalku, podle chuti dosolíme. Krok 8: Z omáčky vyjmeme bobkový list, kůru a svazek bylinek. Nalijeme ji do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Krok 9: Po vychladnutí sklenice víčky vzhůru naskládáme do pekáče vyloženého utěrkou, zalijeme do poloviny horkou vodou a sterilujeme v troubě při 100 °C 30 minut.

TIP: Jak připravit sugo?

Zveřejněno 22. 7. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové sugo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE02p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové sugo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE02p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Recept jsem si vzala jako inspiraci na rajčatovou omáčku. Itaské sugo nevím jak se dělá, takže se ja Capri1412 rozčilovat nebudu. Recept jsem si trochu přizpůsobila, výsledkem je několik skleniček chutné rajčatové omáčky. Děkuji za tuto inspiraci.

Obávám se, že jste nikdy neviděla italské sugo. Ani barevně, ani konzistencí to není sugo.

Suroviny:
cibule, česnek, mrkev, celer řapíkatý, rajče, olej olivový, víno bílé, cukr krupice, sůl, bazalka čerstvá, tymián, šalvěj, bobkový list, citron

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu