Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynzové halušky

Klasikou slovenské kuchyně jsou brynzové halušky. Jemné bramborové těsto perfektně doplní aromatický ovčí sýr brynza a dokřupava usmažená slanina s cibulkou. Vychutnejte si tak kus Slovenska ve vaší kuchyni.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Krok 2: Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemné straně struhadla. Krok 3: Do mísy rozložíme čistou utěrku, vložíme nastrouhané brambory a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Tu necháme odstát a schováme ji na později. Krok 4: K bramborám přidáme mouku, sůl a pepř, a promícháme. Bramborovou tekutinu postupně přidáváme k bramborám tak, aby vzniklo těsto, které nebude ani řídké, ani moc tuhé. Krok 5: Těsto protlačujeme sítem na halušky, nebo pokud ho nemáme, dáme ho na prkénko těsně nad vroucí vodu, a nožem odkrajujeme malé kousky. Halušky vaříme asi 5 minut, pak je slijeme. Krok 6: V pánvi opečeme kousky slaniny. Když slanina pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a vše opečeme dozlatova. Krok 7: Smetanu rozmícháme s brynzou a halušky směsí polijeme. Nahoru rozložíme slaninu s cibulí. 

TIP: Brynza ve slovenské a české kuchyni

Zveřejněno 3. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY6ZB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY6ZB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, mouka hladká, slanina anglická, cibule, smetana, brynza, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu