Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Jemná omáčka z pečeného česneku a smetany, voňavé plátky uzené krkovice a nadýchaný knedlík. Takové kombinaci se jen těžko odolává. Pokud patříte mezi milovníky česneku, tento recept je pro vás jako stvořený.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Palici česneku seřízneme shora, zabalíme do alobalu, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě při 180 °C asi 20–30 minut. Krok 2: Stroužky česneku očistíme a nastrouháme najemno. Krok 3: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nastrouhaný česnek a necháme jej rozvonět (nesmí se připálit). Krok 4: Přidáme mouku, zamícháme a vytvoříme jíšku. Krok 5: Přilijeme mléko, pomocí metličky rozmícháme jíšku dohladka a povaříme asi 15 minut do zhoustnutí. Krok 6: Upečenou palici česneku vyndáme z alobalu, necháme ji lehce zchladnout a jednotlivé stroužky vymáčkneme ze slupek. Měkký česnek nastrouháme nebo protlačíme přes lis, přidáme do omáčky a dobře rozmícháme. Případně můžeme upečené stroužky vložit do omáčky vcelku a rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Krok 7: Dobře zamícháme a podle chuti přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a bílý pepř. Krok 8: Nakonec omáčku zjemníme smetanou. Krok 9: Krkovici nakrájíme na jednotlivé porce a opečeme na pánvi na troše oleje z obou stran. Krok 10: Omáčku podáváme s plátky opečené uzené krkovice a s knedlíkem.

TIP: Výběr nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 3. 12. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Kdo má rád výraznější česnekovou chuť, může do omáčky ještě nastrouhat trochu čerstvého česneku. Případně lze z upečené palice oddělit několik stroužků, nakrájet je na tenké plátky a při servírování jimi omáčku dozdobit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR63Y

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR63Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krkovice uzená, česnek, česnek, máslo, mouka hladká, mléko, smetana na vaření, cukr krystal, šťáva citronová, sůl, pepř bílý mletý, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu