Zelí s uzenou slaninou

magdalenka Kuchař: magdalenka

Omáčky 6 názorů

Suroviny

1/2 menší hlávky bílé zelí
200 g uzené slaniny
kvapka oleje
2-3 PL hladká mouka
sůl
kmín
pepř
voda
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí - slovenskú kapustu - pokrájame, osolíme, opepříme, okmínujeme, zalejeme vodou a dáme variť. Vody len toľko, aby kapusta bola prikrytá.

  2. Na panvicu dáme kvapku oleja a roztopíme na drobno pokrájanú údenú slaninu. Keď je roztopená, pridáme múku a smažíme.

  3. Vypneme zdroj tepla, rozšľaháme s vodou a vlejeme do polomäkkej kapusty. Miešame a dobre prevaríme. Výsledkom je husté jedlo - niečo ako omáčka, prívarok. Podľa toho pridávame vodu, na koľko to chceme mať husté.

Poznámka

Jedná sa o prosté jedlo z chudobného horského slovenského kraja, kde sa urodili len zemiaky a kapusta. Ak sa dochovalo prasiatko, bola aj slanina. Obyčajne sa konzumovalo s varenými zemiakmi, ja to mám rada s čerstvým chlebom.

Kapusta sa nezvykla okysliť octom - varila sa naozaj len takto.

Kto má rád jednoduché jedlá našich predkov - ten si pochutná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelí s uzenou slaninou

Zapomněl/a jsem heslo