Vepřové na kmínu podle ČSN
Vepřové na kmínu patří k tradiční české kuchyni. Jednoduché suroviny, pomalé dušení a vůně kmínu vytvoří poctivé jídlo, které zahřeje a zasytí. Šťavnaté maso skvěle chutná s knedlíkem nebo bramborem.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuľu olúpeme a nakrájame na nadrobno. Mäso očistíme a nakrájame na kocky.
Krok 2: V hrnci na masti orestujeme cibuľu dozlatista.
Krok 3: Pridáme rascu (kmín), premiešame a necháme trocha rozvoňať, pridáme mäso pokrájané na kocky, osolíme, a opečieme aby sa zatiahlo.
Krok 4: Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme na miernom ohni domäkka. Mäso občas premiešame, v prípade potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké bolo asi za 1 hodinu dusenia.
Krok 5: Potom mäso vyberieme dierkovanou naberačkou do čistého kastróla a odložíme.
Krok 6: Šťavu z mäsa vydusíme na tuk. Pridáme múku, ktorú opražíme, zalejeme teplou vodou, dobre premiešame a povaríme aspoň 15 minút.
Krok 7: Vzniknutú omáčku precedíme cez sitko na odložené mäso. V sitku nám zostanú už len zvyšky rasce a nerozvarenej cibule, tieto vyhodíme.
Krok 8: Omáčku s mäsom trocha prevaríme. Omáčka je hladká, tukom lesklá, mäso mäkké a šťavnaté. Podávame s ľubovoľnou prílohou, ja som robil deň predtým žemľovú knedlu, tak bolo s knedľou.
Zveřejněno 9. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové na kmínu podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1w3KG
Moje poznámka
Vepřové na kmínu podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1w3KG
Nejnovější recepty
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 15 minutami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 17 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 18 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 16 minutami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 9 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 10 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 12 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 12 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 13 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 13 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 13 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 14 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 15 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
sádlo,
cibule,
kmín celý,
sůl,
mouka hladká,
voda
Komentáře (2)