Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře

Křehká, dozlatova vypečená křepelka, nadívaná šťavnatou směsí z kachního masa, hub a bylinek, je zlatým hřebem svátečního menu. Podáváme ji se zkaramelizovanou mrkví a šalotkou, zvýrazněnou balzamikem, a na talíři zalijeme jemnou máslovou omáčkou s houbami.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 150 min

210 min (60 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné křepelky velmi opatrně vykostíme a dáváme pozor, abychom neporušili kůži Krok 2: Kachní stehna vykostíme, maso i s kůží nakrájíme na menší kusy a umeleme na mlýnku na maso. Pomleté kachní maso v míse osolíme a opepříme, přidáme namočené drobně nakrájené sušené houby, najemno nasekanou šalotku a nakrájené nakládané okurky. Přidáme lístky čerstvého tymiánu, nasekanou petrželovou nať a důkladně promícháme (nejlépe rukou). Krok 3: Prsa i zbytky vykostěných křepelek ze všech stran osolíme a opepříme. Krok 4: Z nádivky vytvarujeme pevnou hrudku, tu obalíme masem z vykostěného křepelčího prsa a vložíme zpět pod kůži do zbytku křepelky. Krok 5: Takto naplněnou křepelku bohatě potřeme máslem, omotáme mantinelem z alobalu, aby se při pečení nerozpadla, a necháme marinovat v lednici. Krok 6: V hrnci rozehřejeme olej, na něm restujeme kosti z křepelek a kachních stehen a ihned je osolíme. Zatažené kosti zalijeme trochou vody a svaříme. Tento postup několikrát opakujeme. K dobře orestovaným kostem přidáme lžíci másla a nahrubo nasekanou šalotku a zarestujeme 3–4 minuty. Kosti zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, necháme dojít k varu a sebereme pěnu. Do vývaru přidáme bylinky a táhneme 1–2 hodiny na mírném ohni. Krok 7: Křepelky pečeme v troubě předehřáté na 150 °C (horkovzduch) 25 minut. Krok 8: Vývar scedíme a svaříme na minimum, můžeme do něj přidat zbytek sušených hříbků. Krok 9: Mrkev a 4 šalotky oloupeme a umyjeme. Mrkev nakrájíme na úhledné kousky a šalotky přepůlíme. Krok 10: Výrazně osolenou vodu přivedeme k varu, vsypeme do ní nakrájenou mrkev a vaříme asi 4 minuty. Krok 11: Šalotky naskládáme řeznou plochou na suchou pánev, osolíme, posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Krok 12: Scedíme povařenou mrkev a odložíme ji stranou. Opečené šalotky obrátíme, zalijeme asi lžící balsamica a do pánve přidáme mrkev. Přidáme oříšky studeného másla a krouživým pohybem zapracujeme v hladkou krémovou omáčku. Krok 13: Zredukovaný vývar s hříbky zahustíme studeným máslem, až vznikne krémová omáčka. Krok 14: Zeleninu na talíři zakápneme citronovou šťávou a dozdobíme lístky petržele. K zelenině přidáme rozkrojenou plněnou křepelku a vše přelijeme několika lžícemi omáčky.

TIP: Křepelky v naší kuchyni

Zveřejněno 13. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8WL1

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8WL1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
křepelky, stehno kachní, houby sušené, vývar kuřecí, okurky sterilované, petržel, tymián, šťáva citronová, cibule šalotka, mrkev, tymián, máslo, sůl, pepř mletý, olej, cukr třtinový, ocet balsamiko

Přidat fotografie receptu