Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křepelka v tymiánové omáčce

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

1. 4. 2014 17:06

Suroviny

Porce: 4 porce

Nutriční hodnoty

Energie7 154 kJ / 1 710 kcal
Bílkoviny7,64 g
Tuky184,75 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 191 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy3,61 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Křepelky jsou plaší, zavalití ptáci. Bývají nevýrazného zbarvení. Křepelka polní z evropských hnízdišť odlétá před příchodem zimy na sever Afriky. Převážnou část svého života křepelky tráví na zemi, při ohrožení odběhnou ukrýt se do houštin nebo poodlétnou. Některé druhy jsou dlouhodobě považovány za lovné. Střílejí se na honech nebo tažné se lapají do sítí. Rozšiřují se ale také umělé odchovy, převážně křepelky polní, jak pro lahůdkové maso, tak i pro vejce neobsahující škodlivý cholesterol.

Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření jižní Evropy. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.

Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony (luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Jeho nadužívání však může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a hlavně jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%...

http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dana61

2. 4. 2014 08:21

no nenechala bych se vůbec pobízet:yes::-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 4. 2014 22:01

Křepelku už jsem dělala 2x, takže vím, že je skvělá. Líbí se mi to naložení;-). Taky oceňuji tvou poznámku o křepelkách a tymiánu. Člověk vaří a vaří a někdy ani nevíme, co vlastně jíme:-)):yes:

hanes24

1. 4. 2014 19:08

:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tymiánová omáčka krepelka anglicka tymianova omáčka recept křepelka polní recepty křepelka polní recept křepelka recept křepelka s tymiánem recept křepelky v zimě křepelka s tymianovou omackou tymiánová omáčka na králíka křepelky recept pohlreich křepelky recepty jak nalozit krepelky krepelka s tymianovou omáčkou a brambory recept na křepelky křepelky recepty křepelka křepelka recepty křepelky recept křepelka s tymianem

Suroviny: křepelky, slanina anglická, máslo, sůl, pepř, tymián, vývar drůbeží, mouka hladká, máslo

TopRecepty.cz

Křepelka v tymiánové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5Qk