Křepelka v tymiánové omáčce
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 154 kJ / 1 710 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,64 g |
Tuky | 184,75 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 191 mg |
Sodík | 3,20 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 3,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Křepelky jsou plaší, zavalití ptáci. Bývají nevýrazného zbarvení. Křepelka polní z evropských hnízdišť odlétá před příchodem zimy na sever Afriky. Převážnou část svého života křepelky tráví na zemi, při ohrožení odběhnou ukrýt se do houštin nebo poodlétnou. Některé druhy jsou dlouhodobě považovány za lovné. Střílejí se na honech nebo tažné se lapají do sítí. Rozšiřují se ale také umělé odchovy, převážně křepelky polní, jak pro lahůdkové maso, tak i pro vejce neobsahující škodlivý cholesterol.
Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření jižní Evropy. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.
Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony (luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.
Jeho nadužívání však může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a hlavně jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 4. 2014 08:21
no nenechala bych se vůbec pobízet
1. 4. 2014 22:01
Křepelku už jsem dělala 2x, takže vím, že je skvělá. Líbí se mi to naložení. Taky oceňuji tvou poznámku o křepelkách a tymiánu. Člověk vaří a vaří a někdy ani nevíme, co vlastně jíme
1. 4. 2014 19:08
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 4 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 4 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Fit salát
Přidáno před 17 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 1 hodinou
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 1 hodinou
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 2 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 2 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 2 hodinami
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 3 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 5 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Křepelky v naší kuchyni: Mají stejné využití jako kuřata, ale ještě něco navíc
Další recepty
Tématické fráze: tymiánová omáčka krepelka anglicka tymianova omáčka recept křepelka polní recepty křepelka polní recept křepelka recept křepelka s tymiánem recept křepelky v zimě křepelka s tymianovou omackou tymiánová omáčka na králíka křepelky recept pohlreich křepelky recepty jak nalozit krepelky krepelka s tymianovou omáčkou a brambory recept na křepelky křepelky recepty křepelka křepelka recepty křepelky recept křepelka s tymianem
Suroviny: křepelky, slanina anglická, máslo, sůl, pepř, tymián, vývar drůbeží, mouka hladká, máslo
Křepelka v tymiánové omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r5Qk
3 názory