Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho

Nádherně mramorovaná a nadýchaná vánočka podle Pavla Berkyho vybízí k vyzkoušení. Mramorování docílíme přidáním skořice a jemnosti zase přidáním tvarohu do těsta. Krásná na pohled a lahodná na chuť – přesně taková tato vánočka je.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby kynutí

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, droždí, jedno celé vejce, dva žloutky, mléko a tvaroh. Všechny suroviny necháme v robotu promíchat, aby se spojily. Krok 2: Poté přidáme změklé máslo a necháme vymíchat hladké elastické těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na teplé místo přibližně na 1 hodinu. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněteme, abychom vytlačili přebytečný vzduch. Krok 4: Těsto rozdělíme na tři stejné díly. Jeden z nich dáme zatím stranou, zbylé dva znovu rozdělíme na poloviny. Tyto čtyři díly vyválíme na hrubší prameny o délce asi 25 cm. Krok 5: Odložený kus těsta vyválíme na plát o tloušťce asi 1 cm. Pomažeme ho rozpuštěným máslem, zasypeme skořicí a hnědým cukrem. Těsto srolujeme jako na roládu a poté ho podélně rozkrojíme na dva prameny. Krok 6: Na pracovní plochu si připravíme všechny prameny a zapleteme vánočku ze všech šesti pramenů. Krok 7: Poté ji přendáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme ještě 15-20 minut kynout. Krok 8: Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 35-45 minut dozlatova. Krok 10: Po 30 minutách zkontrolujeme špejlí, jestli už je vánočka upečená. Když do ní zapíchneme špejli, při vytažení musí být suchá, bez nalepeného těsta. Pokud tomu tak není, necháme vánočku ještě 5-10 minut dopéct.

Jak poznat, že je vánočka hotová

TIP: Desatero na téma vánočka

Zveřejněno 23. 12. 2025

Poznámka autorky RubyRom

TIP Pavla Berkyho: Toto těsto není tak pevné jako obvykle na vánočku bývá, proto se vám s ním bude možná pracovat trochu hůře. Hlavně u pletení vánočky. Ale výsledkem bude krásně jemná a nadýchaná struktura těsta po upečení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERQOY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERQOY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mléko plnotučné, tvaroh plnotučný, cukr krupice, droždí sušené, vejce, žloutek, sůl, máslo, máslo, skořice mletá, cukr hnědý, žloutek

Přidat fotografie receptu