Smetanové noky s cuketovým zelím

yanull Kuchařka: yanull

Bezmasá jídla 3 názory

Suroviny

Noky:
300-400 g polohrubé výběrové mouky
2 větší nebo 3 menší vejce
1 kelímek smetany na vaření 12%
1 KL soli
1 KL polévkového koření /nemusí být/
1 obdélníček sýru Apetito /není podmínkou/
2-3 stroužky česneku
trošku bílého pepře
Zelí:
2 větší nebo 3 menší cukety
uzený bůček, angl. nebo jiná slanina
1 větší cibule
sůl, pepř
2 KL třtinového cukru nebo cukru krupice
kousek sádla nebo 1 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ráno, než začneme vařit, umyjeme cukety, větší podélně nožem rozpůlíme a lžící vyškrabeme dužinu se semeny. Pokud jsou cukety malé, nastrouhejte je celé. Cukety necháme se slupkou a nastrouháme je na struhadle s většími otvory. V míse vše prosolíme, přendáme do cedníku a necháme odkapávat tekutinu. Hodně záleží na tom, aby jí v cuketách zůstalo co nejméně. Pomůžeme si tím, že vždy hmotu trochu přitlačíme silikonovou stěrkou.

  2. Nakrájíme na kostičky slaninu, dáme ji na větší pánev na kousku sádla nebo oleji opéci, do toho nasypeme kmín a necháme ho, až začne vonět. Pak přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a restujeme, až zesklovatí, nesmí být tmavá. Poté přidáme cukr a na pánvi chvíli mícháme, až začne karamelizovat. Do toho přidáme nastrouhané a vypocené cukety. Nesmí vás to svádět k podlití, promíchávejte se základem a až se tak stane, přikryjte pánev poklicí a nechte dusit. Tekutina se tam ještě udělá a bude jí akorát, abyste nemuseli ničím zahušťovat. Pokud by jí bylo více, nechte bez poklice odpařit.
    Nemusí se dusit dlouho, ať z toho není kaše, ale když někdo to má tak rád, tak proti gustu žádný dišputát.
    Ochutnáme, popř. dosolíme a mírně opepříme. Ocet nedáváme.

  3. Na noky ve vyšší misce rozšleháme vejce, sýr, sůl, pepř, prolisovaný česnek a koření. Nasypeme do toho mouku, zalijeme smetanou a promícháme metlami do hustší konzistence, ale nesmí to být "kyt". Asi jako dobře uvařená krupičná kaše, možná o něco řidší. Řiďte se savostí mouky, mnohé se od sebe liší, kdyby se vám to zdálo husté, přidejte trochu mléka.
    Takto zpracované necháme nejméně hodinu odstát, může být i déle, na škodu to není, těsto se pěkně rozleží.

  4. Po odstátí dáme vařit vodu, trochu ji osolíme a přes struhadlo do ní protlačujeme noky. Zamícháme je a jakmile začnou vařit, tak od doby varu pohlídáme cca 5 minut. Záleží na velikosti noků. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do mísy, neproplachujeme je a udržujeme v teple. Já je udržuji v termonádobě

  5. Mezi uvařením zelí a noků nakrájíme na kostičky vámi oblíbenou uzeninu, kterou opečeme, ale může to být i bez ní a nebo pro změnu s uzeným masem.

Poznámka

Servírujeme podle sebe. Uvádím, že nám to chutná tak, že vše mezi sebou promíchám. Nevypadá to sice příliš esteticky, ale chutě se promísí a dobře to klouže do krku. jen kvůli fotce jsem dala každé zvlášť. :-)

Přidávám odkaz na struhadlo, které ráda používám, je velmi kvalitní a nedám na něj dopustit. Sítko na halušky už mají klučíci na hraní. U tohoto jsou 3 velikosti otvorů a dobře se hlavně umývá.

https://eshop.tescoma.cz/struhadlo-na-testoviny-ha...

Dnes jsem použila velikost střední, aby se noky vnukům lépe jedly. Noky jsou jemné, voní po česneku a s cuketovým zelím se dobře doplňují. Třeba si je oblíbíte i vy.

Suroviny přizpůsobte počtu strávníků, já vařím pro 3 rodiny - 5 dospělých a 2 děti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Smetanové noky s cuketovým zelím

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Severinka: Abychom zkusili, zda jídlo strávníky zaujme, je třeba ho vyzkoušet, pro začátek stačí jen v menším množství ;-) Také dělám zelí a k němu brambory, třeba s prejtem, ale k zelí z cukety nám právě nejvíce chutnají tyto noky :yes::-K

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Ahoj, cuketové zelí se chystám dělat, ale k pečeným kuřecím stehnům , na ty noky nemám odvahu, jestli by je Ti mojí strávníci jedli, tak to bude s brambory;-);-);-);-);-)
    Jinak recept :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: top recepty cuketove zeli

Zapomněl/a jsem heslo