Generační dobrá zelnice

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Polévky 27 názorů

Suroviny

1 malá hlávka bílého zelí nebo 1/2 větší
4 větší brambory
3 vejce
2 lžíce cukru
1 lžíce octa
1/2 kostky hovězího masoxu
1 kostka slepičího masoxu
1 sladká smetana
1 kysaná smetana
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
3 l vody
sůl
petrželka -nemusí být
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouhané zelí a celé oloupané brambory dáme vařit, přidáme cukr, ocet, sůl- musí vzniknout vyvážená chuť, nebo si ji ochutit, jak má kdo rád.

  2. Vaříme, dokud není zelí a brambory měkké, pak vezmeme šťouchadlo a brambory jím rozmačkáme.

  3. Vlijeme obě smetany, jen do sladké předem zamícháme mouku.

  4. Povaříme a mícháme do zhoustnutí, vypneme sporák, kde máme připravená rozmíchaná vejce a ty pomalu vléváme do polévky, zamícháme a jdeme nalévat!

  5. Kdo chce, může dát petrželku.

Poznámka

Polévka je náš recept, předávaný od několika generací (proto ten název), kdy zdaleka nebyly masoxy. Prababička prý dávala maggi a listy libečku. Když byl hovězí vývar, použila ho do této zelňačky, než aby dělala hovězí polévku, tak jí všichni měli rádi a mnohdy jí měli s chlebem jako hlavní jídlo. My jsme ji dovedli "masoxovými" vymoženostmi k dokonalosti, ale chuť této zelňačky nám všem zůstala, děláme ji na litry a předáváme dalším generacím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Generační dobrá zelnice

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jitka J.: Jituš, to jsi mě vážně potěšila a tvůj manžel také. Díky, že jsi jí uvařila :yes:;-):-K

    Odpovědět

  • Jitka J. Jitka J.

    Výborná! Manžel se tvářil nevěřícně - je zvyklý na zelňačku z kyselého zelí, ale už jí druhý talíř ;-)!:yes:

    Odpovědět

  • Jozka2 Jozka2(neregistrovaný)

    No,Janinko,ten tvoj recept musi byt dobry,velmi krasne si ho opisala:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Ta bude jistě moc dobrá , vyzkouším Jani , mám uloženo :yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Anna Kocikova:tak si se měla na to vy.....t, vždyť víš:-D a děkuji:yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bibinka:Normálně mi tam ta potvora tlustá,kulatá nechtěla naskočit:-D:-DJaninko,už to tam je:-KTo samé mi před chvilkou dělalo i u rcp od Magdalenky:-OAsi se ten tlak šmrdolí i u mého noťásku;-):-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Anna Kocikova:Aninko musím se chechtat, jak jsi to myslela s tím zakulacením:-? Devítka přece není kulatá:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bibinko,jsem ráda,že Ti mohu zakulatit bodíky;-):-))Máme rádi zasmaženou zelnou polévku,ale jaksi na ni v tom dusnu nebyla chuť;-)Tak jsem udělala tu Tvou a moc jsme si pochutnali:-p:yes:Až budu mít kopr,také přidám:yes:Líbí se mi ta vychytávka na ušťouchání brambor:-*To jsem opravdu přivítala,že jsem je nemusela krájet na kostičky:-)
    Takže díky moc:-K:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Štěpán:Štěpáne, není třeba děkovat, mám radost, že chutnala;-):yes:

    Odpovědět

  • Štěpán Štěpán(neregistrovaný)

    Právě jsem ji dovařil a je skvělá, díky :D

    Odpovědět

  • Renky Renky(neregistrovaný)

    Dobrý recept, jen masoxwm bych šetřila. Nepřipadá mi něco, co je narvané masoxem dokonalé. Jde to i bez toho. Čerstvý libeček, kmín a petrželka bohatě postačí. A když se ještě použje vývar z uzeného masa,nebo hovězí, není o čem. Jinak moc dobré.:-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Karolínko Medková(neregistrovaná), to nemá chybičku:-Djá se potěšila i zasmála:-D Já když jí udělám, tak na ní chodím i když je studená a u nás je to jediná polévka, kterou dělám na 4-5 litrů:-O a podotýkám, že pro 2 lidi:yes: Díky...;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ako mi toto mohlo uniknúť? Bude to báseň...+

    Odpovědět

  • Karolína Medková Karolína Medková(neregistrovaný)

    Bibinko,dnes jsem si tuto mňamku uvařila (plnej hrnec) a půlku jsem už s prominutím sežrala:-8:-D.Je výborná a až mi nudle z nosu tekly jak jsem ji jedla horkou:-p.Dávám bodíka:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-O Tahle mi unikla. Vypadá moc dobře, ukládám :-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelňačka z kyselého zelí s uzeným karolína štěstí z kuchyně recepty zelnačka z kyselého zelí zelňačka výborná zelnačka jak uvařit zelňačku zelňačka z čerstvého zelí recept na dobrou zelnačku dobrou zelňačku jak uvařit dobrou zelňačku jak ochutit zelí recept na výbornou zelnačku zelňačka z kyselého zelí a uzeným zelňačka podle karolíny jak ochutit zelňačku sladká zelňačka polévka z čerstvého zelí moc kyselá zelňačka zelnačka z vyvaru selska zelnacka

Zapomněl/a jsem heslo