Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové

Není nad lahodnou, krásně vonící domácí vánočku. Zkuste ji i vy připravit podle receptu uznávané cukrářky. Je sice časově náročnější na přípravu, ovšem její dokonalá chuť za to stojí. Dozajista bude ozdobou svátečného stolu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do prosáté mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí a žloutky. Krok 2: Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, rozinky, pražené oříšky a vypracujeme těsto, které se nesmí lepit. Krok 3: Přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Krok 4: Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout asi 15 minut. Ze čtyř pramenů upleteme základ vánočky a potřeme jej rozšlehaným žloutkem. Krok 5: Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky, do každého plátku dáme váleček marcipánu a zapleteme cop, který položíme na základ potřený žloutkem. A ze zbylých dvou upleteme poslední část, kterou položíme na prostřední patro. Krok 6: Vánočku na třech místech protkneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout. Pak potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými plátky. Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 7: Vykynutou vánočku pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkově pečeme asi 40 minut.

TIP: 16 oblíbených receptů na vánočky

Zveřejněno 25. 12. 2025

Poznámka autorky RubyRom

Srazit těsto znamená, že jej po prvním vykynutí lehce propracujeme rukama nebo promáčkneme, aby z něj odešel přebytečný vzduch. Těsto má pak lepší strukturu i chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEXEM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEXEM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, mléko, cukr krupice, lusk vanilkový, sůl, žloutek, droždí sušené, citron, ořech muškátový, rozinky v rumu, ořechy lískové, mandle plátkové, marcipán, žloutek

Přidat fotografie receptu