Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medový beránek podle Míši Landové

Nemáte formu na beránka? Na tohoto kynutého beránka podle receptu Míši Landové žádnou potřebovat nebudete. Tvarování vypadá složitě, ale jedná se vlastně jen o šneky, bochánky a stočené prameny poskládané do tvaru beránka. Díky medovému máslu je beránek krásně lesklý a zachová si svou vláčnost.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku a přidáme sůl a citronovou kůru. Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme s medem. Zalijeme vlažným mlékem, přidáme žloutky, olej a dobře promícháme. Tekutou směs vlijeme do mísy k mouce a uhněteme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout asi 60 minut. Krok 3: Mezitím připravíme náplň. V misce smícháme tvaroh, žloutek, cukr a scezené rumové rozinky. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Vejce prošleháme s trochou mléka. Krok 5: Z vykynutého těsta oddělíme asi dvě třetiny (zhruba 370 g) a vyválíme na lehce pomoučené ploše na užší a delší plát. Potřeme ho většinou tvarohové náplně (2–3 lžíce odložíme bokem) a po delší straně stočíme jako roládu. Pomocí nitě nakrájíme roládu na 12 dílků a v menších rozestupech je klademe na pečicí papír do tvaru kruhu. Krok 6: Ze zbývající třetiny těsta vytvarujeme hlavu – část těsta rozmáčkneme na placičku a naplníme ji náplní. Nožičky uděláme podobně a vytvarujeme je do více protáhlého tvaru. Uprostřed naznačíme rýhu. Ze zbytku těsta vytvarujeme jednoho většího a dva menší hady – na ocásek a rohy. Kousek těsta možná zbude na menší kudrlinky na hlavě. Místo očí vmáčkneme 2 rozinky. Beránka necháme ještě 15 minut dokynout. Krok 7: Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C. Krok 8: Vykynutého beránka potřeme vejcem s mlékem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova asi 25 minut. Krok 9: V rendlíku rozpustíme máslo a smícháme ho s medem. Ihned po upečení beránka potřeme touto směsí a necháme ho zcela vychladnout.

Zveřejněno 25. 3. 2026

Poznámka autora Jenufka

Místo rozinek jsem použila nasekané sušené meruňky a do tvarohu jsem použila celé vejce a trochu mléka na zředění. Do těsta jsem přidala trochu vanilky.

Zdroj: www.vikendovepeceni.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ0Xp

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ0Xp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, med, mléko, olej, žloutek, kůra citronová, sůl, tvaroh jemný, cukr krupice, cukr vanilkový, žloutek, rozinky v rumu, vejce, mléko, med, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]