Briošky
Oblíbeným francouzským snídaňovým pečivem jsou briošky, lehce nadýchané a příjemně sladké. Je jen na vás, jestli do nich přidáte rozinky, nebo je posypete mandlemi, či mákem. Vše záleží jen na vašich chutích.
Suroviny pro 1 dávka
suroviny na 1 kg těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 331 kJ / 5 337 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 128,42 g |
Tuky | 277,62 g |
Vláknina | 22,86 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 1,34 g |
Sůl | 3,11 g |
Sacharidy | 569,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko smícháme s rozdrobeným droždím, přidáme lžíci cukru, mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, kvásek a vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracováváme změklé máslo.
Krok 3: Takto připravené těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto obracíme a stlačujeme zpět. Poté jej zabalíme a přes noc necháme odpočívat v lednici.
Krok 4: Druhý den formujeme různé tvary (šneky, šátečky, bochánky). Můžeme plnit tvarohem, či potřít cukrovým rozvarem.
Krok 5: Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé briošky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinu kynout.
Krok 6: Vykynuté briošky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Moje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 15 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 22 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno 16. 10. 2025 07:42:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 31 minutami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 51 minutami
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 4 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 12 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 12 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 13 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 13 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 13 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 16 hodinami
Tématické fráze:
briožky,
briošky,
briošky recept,
brioškové těsto,
bryožky,
těsto na briošky,
masové briožky,
recept na briošky,
masové briošky,
brjožky,
briozky recept,
brioška,
briožkové těsto,
recept briošky,
těsto na briožky,
brioska recept,
domácí brioše,
recept brioška,
masová brioska,
správné briošky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
vejce,
cukr,
mandle plátkové
Komentáře (14)