Linecké těsto 3 2 1
Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 344 kJ / 6 058 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,32 g |
Tuky | 349,49 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 1,34 g |
Sodík | 33 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 641,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek.
Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí.
Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.
Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.
Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.
Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.
Zveřejněno 6. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Moje poznámka
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 8 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 8 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 1 hodinou
Bábovka...
Marcela0123 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 2 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 2 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 2 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 3 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
linecke testo recepty,
linecké těsto,
linecké těsto recept,
domácí linecké těsto,
pravé linecké těsto,
linecke testo 3 2 1,
linecké,
linecké 3 2 1,
linecké těsto z domácí pekárny,
těsto na linecké cukroví,
linecké těsto v domácí pekárně,
linecké těsto z pekárny,
výroba lineckého těsta,
vánoční cukroví z domácí pekárny,
těsto na cukroví z domácí pekárny,
těsto na cukroví,
linecké těsto v pekárně,
linecké kolečka jak se to dělá,
recept na linecké těsto,
linecké těsto 1 2 3
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová
Komentáře (83)
Diky!
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně).
Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného
V pátek jsem zadělala
Chtěla bych se ale zeptat co to vlastně znamená to slovo díly mohl/a bys to napsat do komentářů.¨
Byla bych velice ráda kdyby mi to třeba zdělil někdo který tady také píše kometáře.
Děkuji mnohokrát