Postup přípravy
Zveřejněno 25. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Moje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Nejnovější recepty
Nutellové oříšky
Přidáno před 5 hodinami
Vánoční myslivecké knoflíky
Přidáno před 14 hodinami
Bramboráky s libečkem
Přidáno před 19 hodinami
Pivní cibulačka
Přidáno před 20 hodinami
Srnčí guláš
Přidáno před 21 hodinami
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Americké okurky
Tonja před 33 minutami
Výborné lasagne
muraia před 2 hodinami
Avokádovo - tvarohová pomazánka s tuňákem
gabikka před 2 hodinami
Rychlé šunkofleky
anamor1 před 3 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
Skunk před 5 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 6 hodinami
Jednoduché vepřo-knedlo-zelo
VeronikaRob před 13 hodinami
Rychlá buchta s tvarohem a povidly - chuť jako hanácké koláče
Tomaassss před 14 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Ashelin před 16 hodinami
Kedlubnové zelí
Bernardy@telecom.cz před 17 hodinami
Tématické fráze:
netyja,
netyje,
metyj,
kucmoch s jablky recept,
metija,
bramborová metyje,
netyja z brambor,
netyja recept,
bramborová metyja,
bramborová netyja,
jídlo metyja,
staré jídlo z brambor- metija,
hrušková povidla,
krajové názvy jídel,
metija recept,
slané vdolky sypané mákem,
kucmoch s jablky,
recepty.cz bramborová metyje,
netyje recept,
lepiduša
Suroviny:
brambory,
povidla hrušková,
mák mletý,
cukr moučkový,
máslo,
mléko,
mouka hrubá
Komentáře (46)
Zdravim, podarilo se mi najit webove stranky Slovacka, kde maji i recepty a vydali dve kucharky straych, poctivych receptu, coz ja osobne postradam. Neni uz co predavat dalsim generacim, mizi ceska kuchyne, kazdy si vse upravuje, modernizuje, experientuje, ale klasicky, poctivy cesky, puvodni recept nedohledate
Jsem taky stará páka
...především souhlasím s tím "... kazdy si vse upravuje, modernizuje,..."
yanull:Janko,krásně jsem si početla a ledas čemu přiučila,co se názvů a krajových jídel týká
yanull: Pekne poctenicko, vse je krasne vysvetleno..
Bodík jsem dala hned ten 1.
Takže já budu mít dneska k obědu do práce kucyju
yanull: Díky
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3906
Jak píše Senky, u nás babička používala název kucyja-metyja. Název byl vžitý i v okolí, to si pamatuji, ale vznik spojení taky nevím
Zrovna nedávno jsem o tomto jídle s někým mluvila
Péťo - díky za tip
Maris - v Tchibu je momentálně mají vyprodané, PET láhve je dobrý nápad, tak jsem improvizovala u toho kelímku od jogurtu
Ivuli - ta mouka se na kamnech v těch bramborách spaří jako škubánky
Žížalo - používají se oba názvy, zkus si vyhledat, netyja spíš pro jáhlovou kaši, jde zřejmě o to, jak se kde začalo používat a předávat z generace na generaci - na Humpolecko mám kousek
Jako malá holka jsem četla pověst od nás z Humpolecka a v té se v době hladu a bídy lidem na jedné vsi neustále zjevovala netyja, nejčastěji u obecní studny, kam chodily hospodyně pro vodu. Až jedna děvečka sebrala odvahu a zeptala se netyji, co si přeje a ona vykřikla: "Omastit!" Od té doby už se nezjevila, ale asi to bylo i tím, že ji lidé přece jen začali víc mastit
Jitko, já jsem si tvořítka koupila v Tchibu - v akci, ale měla jsem a ještě mám - ustřihnuté z Pet-lahví. Můžeš si ustřihnout různé průměry, výšky a úplně to stačí
(Jen jsme říkali "kucy/ija, ale proč, to nevím