Postup přípravy
Zveřejněno 25. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Moje poznámka
Metyja
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKx2
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Zapékané pirohy
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Přidáno před 5 hodinami
Husí prsa s bramborovo-hráškovým pyré
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí sendvič
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží jahodový dort
Lauri74 před 5 minutami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Nikola73 před 22 minutami
Chleba s vajíčkem - snídaně nebo večeře
bobnak před 43 minutami
Kedlubny v sýrovém těstíčku
Sahula před 45 minutami
Provensálská vepřová kýta
Monkrizova před 1 hodinou
Ovocný jogurťák
danila před 2 hodinami
Macecha řezy
lenulenka1. před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
vaja1 před 3 hodinami
Tvarohové řezy, velmi šťavnaté
Vladka321 před 3 hodinami
Tématické fráze:
netyja,
netyje,
metyj,
kucmoch s jablky recept,
metija,
bramborová metyje,
netyja z brambor,
netyja recept,
bramborová metyja,
bramborová netyja,
jídlo metyja,
staré jídlo z brambor- metija,
hrušková povidla,
krajové názvy jídel,
metija recept,
slané vdolky sypané mákem,
kucmoch s jablky,
recepty.cz bramborová metyje,
netyje recept,
lepiduša
Suroviny:
brambory,
povidla hrušková,
mák mletý,
cukr moučkový,
máslo,
mléko,
mouka hrubá
Komentáře (44)
Zdravim, podarilo se mi najit webove stranky Slovacka, kde maji i recepty a vydali dve kucharky straych, poctivych receptu, coz ja osobne postradam. Neni uz co predavat dalsim generacim, mizi ceska kuchyne, kazdy si vse upravuje, modernizuje, experientuje, ale klasicky, poctivy cesky, puvodni recept nedohledate
Jsem taky stará páka
...především souhlasím s tím "... kazdy si vse upravuje, modernizuje,..."
yanull:Janko,krásně jsem si početla a ledas čemu přiučila,co se názvů a krajových jídel týká
yanull: Pekne poctenicko, vse je krasne vysvetleno..
Bodík jsem dala hned ten 1.
Takže já budu mít dneska k obědu do práce kucyju
yanull: Díky
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3906
Jak píše Senky, u nás babička používala název kucyja-metyja. Název byl vžitý i v okolí, to si pamatuji, ale vznik spojení taky nevím
Zrovna nedávno jsem o tomto jídle s někým mluvila
Péťo - díky za tip
Maris - v Tchibu je momentálně mají vyprodané, PET láhve je dobrý nápad, tak jsem improvizovala u toho kelímku od jogurtu
Ivuli - ta mouka se na kamnech v těch bramborách spaří jako škubánky
Žížalo - používají se oba názvy, zkus si vyhledat, netyja spíš pro jáhlovou kaši, jde zřejmě o to, jak se kde začalo používat a předávat z generace na generaci - na Humpolecko mám kousek
Jako malá holka jsem četla pověst od nás z Humpolecka a v té se v době hladu a bídy lidem na jedné vsi neustále zjevovala netyja, nejčastěji u obecní studny, kam chodily hospodyně pro vodu. Až jedna děvečka sebrala odvahu a zeptala se netyji, co si přeje a ona vykřikla: "Omastit!" Od té doby už se nezjevila, ale asi to bylo i tím, že ji lidé přece jen začali víc mastit
Jitko, já jsem si tvořítka koupila v Tchibu - v akci, ale měla jsem a ještě mám - ustřihnuté z Pet-lahví. Můžeš si ustřihnout různé průměry, výšky a úplně to stačí
(Jen jsme říkali "kucy/ija, ale proč, to nevím