

Játra se žampiony na smetaně
Suroviny
- 500 g vepřových jater
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- žampiony
- celer
- 3 lžíce hladké mouky
- kelímek smetany
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 1 lžíce hořčice plnotučné
- sůl
Postup přípravy receptu
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky (kousky).
Cibuli nakrájenou na drobno orestujeme na rozpáleném sádle, přidáme játra, celer nastrouhaný na jemno (nebo nakrájený na drobné kostičky), žampiony a osmahneme. Podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Do vydušeniny přidáme nové koření, bobkový list, sůl, necháme přejít varem a zahustíme smetanou smíchanou s moukou. Provaříme nejméně 20 minut. Vybereme koření a omáčku nemusíme cedit. Dle potřeby dochutíme hořčicí a solí.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Už ani nevím, vařím roky...
Já jsem použila kuřecí (jinak dělám jen z vepřových), takže jsem vynechala dušení do měkka. Bohatě stačí osmažit, podlít, zahustit a povařit cca 30 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Játra se žampiony na smetaně
-
Dana61:Děkuji Dani
.
-
je to dorůtka
kdo může játra, tak ať vyzkouší
-
Príma mňamka
-
rebeka:Néééé Nadi, opravdu ji mám ráda
.
-
Iness:
máš ji ráda jako uzené
víš, jak se to říká...
-
rebeka:To zas néééé, já talíře spíše rozbíjím
. Ale ne schválně
. U mě by sis asi nevybrala, nemám nějak luxusní servis
. Většinou mám všechno od tchýně...no neber to
. Ale jinak je moooc hodná, vážně....mám ji ráda
.
-
Iness: mě taky stačí malinko, já si půjdu 3x přidat
takže u tebe hosté odcházejí i s nádobím, jo
asi se k vám pozvu
-
Játra mám také raději drůbeží,ale tahle kombinace surovin bude moc dobrá
-
rebeka:Děkuji Nadi
, no talíř bych ti třeba taky nechala
. On je to takový miskotalíř, já z něj ráda jím i děti, nic nám z něj nepadá
. A to nedávám velké porce
.
-
tak toto je krása na talíři, to bych slupla, by ses divila, jakou rychlostí.. talíř bych vrátila
moooc povedené, moc -
U nás vepřová játra nakupují jenom lidi z Latinské Ameriky, protože tady se to považuje za nejedlé (vysoký obsah radioaktivity, který se nachází právě ve vepřových játrach).
-
MajkaM: Já upřednostňuji také kuřecí, ale na tohle si vybírám pečlivě...čerstvé a mladé
.
-
Hm, tak odpoledne jdu koupit játra a žampiony.
Nevěděla jsem co uvařit, takže děkuji za inspiraci.
My pouze z jater kuřecích, vepřová nemusíme.
-
To vypadá dobře
+
-
spagetka:Já jsem je právě také dlouho neměla...