Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 912 kJ / 3 086 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,00 g |
Tuky | 13,05 g |
Vláknina | 20,90 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 49 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 655,70 g |
Postup přípravy
Vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin. Dobře promíchaný preferment uzavřeme v míse proti osýchání a necháme 12 hodin v teple místnosti pracovat. Krok 2: Zároveň s přípravou prefermentu dáme do jiné mísy předmočit další část mouky – smícháme 150 g mouky a 150 g vody a necháme do druhého dne. V „těstě“ proběhne autolýza, mouka bobtná a vytváří se lepková struktura. Krok 3: Ráno smícháme obě těsta – preferment i mouku s vodou – preferment je velice napěněný a nádherně voní. Krok 4: Přidáme zbytek mouky (150 g), v 50 g vody rozpuštěný zbytek droždí a vše necháme robotem asi 5 minut dobře promíchat. Krok 5: Přisypeme sůl a za stálého mísení dolijeme zbytek vody – je na každém, kolik si troufne. U tohoto těsta mám vyzkoušeno celkových 425 g vody. Krok 6: Těsto jsem mísila asi 8-10 minut, pak ho nechala 20 minut odpočívat a znovu robotem promísila. Vyndala jsem hák a těsto nechala v míse kynout asi hodinu. Krok 7: Vykynuté těsto pomocí stěrky prakticky vylijeme na pomoučený stůl a celý povrch mu posypeme moukou. Krok 8: Pomoučené těsto rozřízneme napůl a každou část těsta pomocí stěrky jakoby srolujeme. Jde to dobře, nebojte, povrch těsta drží jako blána pohromadě. Krok 9: Necháme asi 20 minut odpočinout, pak každou ciabattu přeložíme na třetiny, pomocí stěrky přesuneme na pečící fólii a tam srovnáme – pomoučenými prsty ji vytáhneme víc do délky a svrchu ji rovnoměrně prsty poďubkujeme, ať je všude stejně hrubá. Zatím, co se rozehřívá trouba, necháme ciabatty na fólii na plechu nakynout. Krok 10: Troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně dobře vyhřejeme na 250-260°C, pak rychlým pohybem sesuneme ciabatty i s pečící fólií z plechu na dlaždici, do nahřátého plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody a necháme asi 10 minut péct. Krok 11: Ciabatty se začnou prakticky hned nafukovat. Krok 12: Po 10 minutách troubu krátce vyvětráme od páry, teplotu snížíme na 180°C a ciabatty dopečeme – asi 10-15 minut.
Pracujeme-li s našimi moukami, je POSTUP práce, kromě počátku, stejný, jako píšu výše.
Na preferment smícháme 200 g hladké mouky, 200 g vody a 1 g droždí – nejprve rozmíchat droždí ve vodě, pak až přidat mouku. Zvlášť smícháme 150 g pšeničné chlebové a 150 g vody a necháme předmočit (autolýza).
Druhý den pak už pokračujeme přesně podle postupu. Řídké těsto je třeba robotem opravdu dobře vymíchat.
Zveřejněno 20. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ciabatta (s prefermentem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qXw3
Moje poznámka
Ciabatta (s prefermentem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qXw3
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 12 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 12 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 12 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 28 minutami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 30 minutami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 38 minutami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 1 hodinou
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 1 hodinou
Bublanina II
Frana74 před 3 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 4 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 4 hodinami
Plovdivské maso
Barunka1 před 6 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 6 hodinami
Tématické fráze:
ciabatta recept,
ciabatta recepty,
recept na ciabattu,
mouka manitoba,
autolýza,
recept ciabatta,
pekarnomanie ciabatta,
autolýza těsta,
recept na ciabatta,
ciabatta recept youtube,
mouka manitoba recepty,
recept na ciabatty,
těsto na ciabattu,
ciabata recept,
koupit mouku z manitoby,
ciabatta z fariny,
ciabatta,
manitoba mouka,
mouky manitoba,
veka s prefermentem
Suroviny:
mouka farina,
voda,
droždí,
sůl,
mouka hladká,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
sůl
Komentáře (35)
Můžeš dát, pokud máš, cokoliv jiného, co drží nahřátí - šamot, žulu, litinu nebo aspoň dva obrácené plechy nad sebou (větší vrstva).
A tu horkou vodu chrstnu do starého plechu, který mívám na dně trouby jen pro tenhle účel. Samozřejmě, že plechu neprospívá, ale proto jsem vybrala starý, u kterého mi to nevadí.
Stříkat vodu na rozpálené stěny trouby (jak někdo dělává) odmítám.
Terko, pracovalo se mi s nimi snad stejně...ale chuťově se mi ciabatta z té manitoby zdála malinko jiná, snad by se dalo říct, že maličko lepší. Může to ale být jen můj pocit - třeba manželovi chutnaly obě stejně - moc