Ciabatta II.

Suroviny

Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1 g čerstvého droždí
Dále:
210 g vody
350 g manitoby
Na dokončení:
20 g vody
2 g čerstvého droždí
2 lžičky soli
Na podsypání těsta:
semola

Postup přípravy receptu

  1. 12 hodin předem smícháme preferment a zakrytý ho necháme v teplé místnosti pracovat.

  2. Po 12 hodinách kynutí k hotovému prefermentru přidáme další vodu a manitobu, promícháme a necháme 30-45 minut stát.

  3. Ve zbytku vody (20 g) dobře rozmícháme droždí, vlijeme k těstu a alespoň 7-10 minut hněteme – v průběhu hnětení přidáme sůl tak, aby se stačila v těstě dobře promíchat.
    Hotové těsto v míse zakryjeme a necháme kynout 70-90 minut.

  4. Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na stůl posypaný moukou – výborná je semola, s ní na povrchu mají ciabatty extra křupavou kůrku. Pomocí karty rozlité těsto popřekládáme – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme semolou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů.

  5. Každý díl těsta položíme řeznou plochou na semolou posypaný stůl, moukou poprášíme i svrchu a necháme nakynout (ideální je zakrýt je fólií, aby těsto neosychalo).
    Asi po hodině všechny ciabatty uložíme na plech s pečící fólií. Při tom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny

  6. Necháme krátce dokynout a upečeme.
    Pekla jsem v rozpálené troubě, na fólii sešoupnuté z plechu přímo na dlaždici, se starým plechem na vodu na dně trouby – po vložení ciabatt jsem do něj chrstla asi 100 ml horké vody a rychle zavřela (pozor na opaření!).
    Prvních 8 minut na 250°C, pak snížíme teplotu a na 200°C dopečeme – přibližně 12 minut.
    Pět minut před koncem pečení pak troubu krátce vyvětráme od páry.

    Každá trouba peče malinko jinak a jistě si každý najde ten svůj způsob pečení. Upečené ciabatty je třeba nechat vychladnout na kovové mřížce.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/ciabatta/

Komentáře k receptu Ciabatta II.

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: díky za upozornění, bod 2 jsem upravila ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj, študujem tvoje ciabatty, túto aj druhú - https://www.toprecepty.cz/recept/40870-ciabatta-s-..., neviem, ktorá by bola pre mňa jednoduchšia...:-8 Pre podobné typy ako ja, by si mohla, prosím dopísať do bodu č. 2, že je to až po 12 hodinách? Aspoň ja tomu tak rozumiem. Vďaka!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    JindraTom: děkuji za zprávu! Jsem moc ráda, že se povedly a chutnaly :-K

    Odpovědět

  • JindraTom JindraTom

    Tak dnes konečně vyzkoušeno a s velkým úspěchem. Sice je to časově náročnější, ale výsledek fakt stojí za to.

    Odpovědět

  • JindraTom JindraTom

    cathleen: Moc díky, příští týden vyzkouším a dám vědět. Vypadají fakt nádherně.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    JindraTom: celkem jsou to gramy 3 - jeden v prefermentu a dva do těsta. Během dlouhého kynutí prefermentu se kvasinky pomnoží, takže těsto velmi dobře vykyne - mám mohokrát vyzkoušeno;-)

    Odpovědět

  • JindraTom JindraTom

    Opravdu stačí jen 1 g droždí?

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Nádhera :yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivo, je to krása a o chuti nepochybuju - a i já se hlásím do spolku;-):-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Eja57: nervy mám z neosvětleného parku v noci, kdybych tam musela sama....tohle chce jen zkoušet a zkoušet a pak už jen baštit:-p

    hosta: :-D škoda, že nejsi poblíž...mohly bychom si vyměňovat vzorky z kuchyní ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Hlásím se do spolku deprimovaných pekařek :-D - jen, než jsem zjistila, že Manitoba není jen provincie v Kanadě, ale i mouka, mi vzalo značnou dávku sebevědomí:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    magdalenka: taky jsem z ní na nervy:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuji :-D skutečná jsem až moc...jen si ráda hraju s těstem a to, co se povede, nabídnu dál (nepodarky se nechlubím, takže to pak vypadá, že co pečivo, to úspěch:-p ale tak to není!).

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lebo si neskutočná.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: :-O pročpak?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ciabatta recept ciabatta recept ciabatta recept na ciabattu ciabatta pečení peceni cabaty recept pečení ciabatty ciabatta recepty recept na ciabatty já se péče ciabatta pekarnomanie ciabatta recept čiabattu pečeme ciabatta ciabata peceni recept toskansky chleba ciabata bez droždí recept ciabatta čerstvé droždí z jake mouky se pece ciabatta ciabiata z drozdi ciabatta bez droždí