Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nové komentáře za posledních 7 dnů

Dajda: máš pravdu 🙈 Dívala jsem se do historie receptu, takto to upravila sama autorka. Původně tam bylo 5 lžic (cca 50 ml) až 250 ml. Upravím.
Díky za upozornění 😊

Spojení sušených švestek, zelí a klobásky (u nás paprikové) je naprosto geniální! Jinou zelňačku už doma nevaříme.

Doma jeden z těch oblíbenějších řezů. Manžela zaujal recept natolik, že se do něj sám pustil.

Skvělý recept, který ocenili blízcí nejen doma, ale také kamarádi při zahradní nebo silvestrovské párty.

250 g mouky a 2,5 litru mléka? Nedovedu si představit, že by se z tohoto těsta upekli pevné muffinky.

magdalenka: máme to stejně 🙏

Limek: :-K Moc děkuji za milý komentář a přeji krásný a pohodový večer. :-K

Mňamka, budu dělat častěji. Hermelín jsem.manželce nahradil sýrem goudou na kostičky a bohužel nemůže ořechy. Ale i tak si pochutnala. Miluje hrušky 😉

DOBRÝ DEN, u nás na Slovácku této dobrůtce říkáme laty.
Dělávali jsme jich za mého dětství, mládí, i dospělosti pro celou naši velkou rodinu celý den a bylo jich vždy víc jak 300. Taťka den přetím uvařil pařák brambor a nechal vychladnout. Na druhý den jsme dojeli hned ráno, (brambory jsme vždy braly staré, nikoliv nové) brambor jsme oloupaly a pomlely na masovém mlýnku na jemno. Potom sme je rozdělily na hromádky a s hladkou moukou hnětli a hnětli, až těsto se nelepilo a bylo po osolení lehounce cítit solí. Takových šišek sme mněli aj 6. Nechali sme jich odpočinout a potom začal koncert pro sestry a mamku. Váleček , rozkrojený na dílky a sestry těsto předvalovaly , proto že sme mněli jen dva války, tak se použila litrová flaška na víno. Předválané placky dali mamce na valák, a ta je vyválala na teňůčko, jak hedvábíčko. No a každou mi pak dala na rozehřátou plotnu kamen, kde jich bylo někdy i 5,nekdy i 6, podle toho jak taťka topil. Ten udržoval stabilní teploty, a já je valkým nožem - řepákem obracel, až se tam dělaly malé puchýřky. Potom sem je dával do velkého hrnce , kde naspodu byly dvě utěrky . No a jak laty přibývaly, tak sem je třeba po desáté obracel, aby se laty stále prohřívaly. Plotnu sme čistili novinama a začouzenou kuchyni větrali pomocí větráku. Většinou kolem 18 hodiny bylo dopečeno a potom se teprve laty na valáku dobře a poctivě mastily horkým sádlem a posýpaly namletým mákem s cukrem, nebo jen domácíma a nebo kuřincama . ( smýchané povidla s tvarohem) . Někdo laty mastil, někdo posypával , někdo smotával . Podle toho kdo jakou mněl chuť jak jsem je rozdělovaly na hromádky. První latu dostal vždy taťka, neb ten mněl největší zásluhu že bylo vše připravené jak má být. A až sme byli rozjetí po světě, tak sme si laty rozdělili, doma je dali do mrazáku a když na ně došla chuť tak rozmrazily.
No a teď když na to vzpomínáme ještě cítíme vůni pečených lat v naší kuchyni kterou jsme si vždycky dovezli i domů .
,,toš teda tak,,

Likvidujem z mrazničky zásoby húb z vlaňajška, huby s vajcom milujem.

Recept jsem našla v knize Naše Moučníky 😊 použila jsem makovou náplň s marcipánem. Rohlíčky jsou křehké a moc dobré. 👍 Bohužel nemám moc nervy na motání 😂 první tři jsou jako z katalogu zbytek už humpolácký.