Slovenská kapustnica "babiččina"

milunka88 Kuchařka: milunka88

Doba přípravy: 40 min. 6 porcí Polévky 20 názorů

Suroviny

500 g kysaného zelí
2-3 klobásy (libovější)
5 hrstí sušených hub
1 velký rajský protlak
1 velká cibule
1 kelímek 31-33% smetany
lžička mleté sladké papriky
lžička kmínu
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1/2 kostky masoxu
pepř
sůl
asi 2 litry vody
polohrubá mouka + voda na zahuštění (není nutné)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do papiňáku vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a všechny ingredience, kromě klobásy a smetany, zalijeme vroucí vodou. Dusíme asi 30 minut.

  2. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka, postupně přidáváme smetanu a krátce povaříme.

  3. Polévka je lepší hustší, můžeme ji zahustit asi dvěma lžícemi polohrubé mouky smíchané s vlažnou vodou. Dosolíme a dopepříme.

Poznámka

Polévka je lepší uleželá, většinou ji vařím den dopředu, ale samozřejmě neodoláme a vezmeme si ji hned po dovaření :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slovenská kapustnica "babiččina"

  • milunka88 milunka88(autorka receptu)

    Eja57: Tak to máme stejné, já též ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    milunka88: Určitě sušené, já z nich radši i bramboračku nebo roštěnou na houbách.:-K

    Odpovědět

  • milunka88 milunka88(autorka receptu)

    Eja57: Je to tak jak říkáte. Někdy se mi povede udělat tak, že ji nemusím zahušťovat moukou. Recept pochází někde ze středního Slovenska a babička žije většinu života v ČR ve východních Čechách a tak proto je kapustnica jiná. Něco pochyceno tam a něco tady. Nic víc, nic míň.
    Eja, jsem ráda, že vyzkoušíte. Houby tam dejte sušené. Zkoušela jsem z čerstvých a nebylo to úplně ono ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    milunka88: Já si myslím, že rajčatový protlak tam má jinou funkci než měnit chuť - a to zahustit a vyhnout se mouce....S příští zelňačkou vyzkouším. Líbí se mi tam i ty houby:yes:

    Odpovědět

  • milunka88 milunka88(autorka receptu)

    Za prvé: Babička stále žije a recept mám od ní. Asi si postupem času polévku poupravovala podle sebe.
    Za druhé: Právě tím protlakem je jiná než všechny ostatní kapustnice...si protestujte jak chcete, nedávám sem něco co už tu je a nekopíruju...
    Za třetí: Očekávala jsem, že se tu bude hodně lidí ozývat kvůli masoxu, ale že z toho budete dělat takovou kovbojku :-(( Podle mě je teda nejjednodušší ho vynechat, ale tady se spíš zabýváte tím, jak někoho do nekonečna urážet, což bych od těchto stránek upřimně nečekala.
    .... Jste všechny samozřejmě nejlepší! Zvláštní je, že ať se podívám kamkoli na jakýkoli recept, pokaždé tam komentují ty stejné hvězdy a vždy si najdou něco, co je "špatně" Tak si to tu lustrujte dál, když nemáte v životě nic jiného na práci :-D:-*

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Já také masox nedávám , ale dávám celý pepř a to nejmíň 10-12 kousků , ať to má říz. A podle původních receptů tam žádný protlak není , to protestuji! Totižto, kapustnica se vařila i tehdy, když Columbus jen prchal z Ameriky se semínky rajčat domů! :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    milunka88: No upeč, kde vzít a nekrást, že ano!

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    ;-(:-((, babička sa obracia v hrobe

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Máš pravdu, je málo vecí lepších ako poriadna kapustnica. A za ten hriech rozhodne stojí. ;-):-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    milunka88: Tu půlku bochníčku kváskového chleba si Veronika představuje k té polífce:-D
    Veroniko - ale uznej, když hřešit, tak důkladně :yes:
    ( teda já bez toho Masoxu)

    Odpovědět

  • milunka88 milunka88(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Kde je chleba? :-O

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Kdyby jen Masox, celá "kapustnica" , taková hutná voňavá, klobásky z dobrého zelí, je hříšná celá i se smetanou a k tomu domácí chléb - tak to už je hřích smrtelnej!;-)

    Odpovědět

  • milunka88 milunka88(autorka receptu)

    magdalenka: Dusíme v papiňáku 30 minut celkově....20min naplno, pak vypnout a papiňák ještě asi 10min dochází. Stačí takto?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    milunka88: 30 minut v papinaku? Celkovo, alebo?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: alebo:nechci slevu zadarmo. :-8

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: babiččiny recepty vanočni kapustnica se smetanou

Zapomněl/a jsem heslo