

Nejlepší čokoládový dort
Suroviny
- 200 g tmavé čokolády (s aspoň 60% podílem kakaové hmoty)
- 20 g másla (nakrájeného na kousky + na vymazání formy)
- 1 lžíce instantní kávy
- 170 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody
- 200 g cukru (typu muscovado)
- 200 g krupicového cukru
- 25 g tmavého kakaa (holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa)
- 3 vejce (středně velká)
- 75 ml (5 lžic) podmáslí
- Na ozdobu:
- čokoláda (strouhaná nebo čokoládové hoblinky)
- Na polevu:
- 200 g tmavé čokolády (nalámané)
- 280 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup přípravy receptu
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš (já jsem použil vodní lázeň).
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.
Poznámka od kuchařky
Tento dort jsem objevil na internetových stránkách "Apetit" a dvakrát jsem ho už s úspěchem upekl.
Suroviny by měly být kvalitní, aby byl výsledek co nejlepší a proto bych se nebránil investovat do třtinového cukru a kvalitní čokolády. Opravdu je lepší zvolit čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa (já jsem použil 86%), pak nebude vadit ani poměrně vysoká dávka cukru.
Dort je velmi hutný, sytý a je to opravdová kalorická bomba :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nejlepší čokoládový dort
-
V jednoduchosti je krása a určitě je mňamkový, blahopřeju,jen tak dál,Míšo.
-
Jo ,jo úžasný dort
-
Děkuji moc všem!!
-
Šikulka
-
Teda, Míšo, klobouk dolů. Jsi chlap a umíš péct dorty. To jsem ještě neslyšela. Navíc, dort je krásný a určitě výborný! Posílám bod
-
+6
-
Jéje, a to jsem ještě koukal jestli už tu není aby tu nebyl dvakrát
-
Michale, mám tady stejný jako Ty (stejný zdroj), dělala jsem už 3x, jsme čokoládoví, tak má u nás také úspěch
5
-
Prečo pre trdlá Janka, jednak si šikovná a máš tu pekné recepty a potom, nie všetko, čo je preplácané, je aj pekné a dobré. V jednoduchosti je krása, torta má vyť tortou a nemá sa tvžriť ako niečo iné
-
Moc hezký a jednoduchý dortík, akorát tak pro takové trdla, jako jsem já
. Přitom je fakt moc hezký
-
Taky se mi líbí, super.Klobouk dolů.
-
Pekná torta, žiadne preplácané ozdoby, paráda
bodík +2
-
Teda, takovy pekny dort, a navic od muzskeho pohlavi, to si hned zaslouzi bodik, a jen tak dal Miso!