Dort "Chocolate Mud Cake "

jahoda Kuchařka: jahoda

Moučníky , Řezy 35 názorů

Suroviny

Na těsto:
200 g tmavé čokolády s min 60% podílem kakaa
200 g másla
1 lžíce instantní kávy(rozpuštěná ve vroucí vodě)
170 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
100 g hnědého přírodního cukru (typ Muscovado-větší podíl melasy)
100 g třtinového přírodního cukru
25 g tmavého kakaa
3 středně velká vejce
5 lžic podmáslí (dá se nahradit kefírem)
Strouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny na ozdobu
marmeláda
Na polevu:
200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše)-nalámané
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu(rozpuštěnou v 100 ml vroucí vody). Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí.

  2. Do mísy přesejte přes síto mouku+kakao a promíchejte rukou s práškem do pečiva, sodou, cukrem, aby nevznikly žádné žmolky.

  3. V jiné misce vyšlehejte trochu vejce a přidejte podmáslí.

  4. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte se sypkou směsí, vznikne hladká, polotekutá směs.

  5. Vlijte do vytřené a moukou vysypané dortové formy a pečte cca 1 hodinu na 150°C/horkovzduch; 170°C. normální. Zkusit špejlí, až je suchá, je upečeno. Korpus po upečení trochu klesne. Nechte vychladit asi 10 minut ve formě a potom vyndat z formy na drátěnou podložku a nechat zcela vychladnout.

  6. Poleva:
    čokoládu nalámat a dát do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlejeme na čokoládu a mícháme a mícháme – krásně se vše spojí.

  7. Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou, nebo polevou. Celý korpus ještě polejeme teplou polevou. Varianta: na korpus můžete dle vlastní fantazie dát i tvaroh s rozmixovaným ovocem (já rozmixovala meruňky a smíchala s tvarohem).

  8. Dozdobíme čokoládovými hoblinami.

  9. Dort vydrží několik dní stále stejný.

  10. Jednoduchý na přípravu, podrobně rozepsáno, aby bylo srozumitelné pro každého...Cukru bylo původně 200 g + 200 g, ubrala jsem.

Poznámka

Chocolate Mud Cake znamená "zablácený dort", je to proto, že konzistence není jako u piškotu, ale je tužší - vyloženě čokoládová.

Je to výborný dort pro absolutní čokoholiky:-)

Je vhodné dodržet ingredience, jako je správná čokoláda a hnědý přírodní cukr(koupíte běžně ve Zdravé výživě), tím vynikne ta pravá chuť!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 107 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort "Chocolate Mud Cake "

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Lussia: Promiň, že až teď odpovídám, nemám teď nějak času sem chodit.
    1. Pravý Sachr jsem jednou v Rakousku měla a ten je spíš piškotový, ale tento je tvrdčí!, spíš křupe:-8, když se zakousneš. Ono záleží na každém, co je pro něho sušší korpus...
    2. Meruňky jsem měla zavařené i se slupkou, ale ten tvaroh není nutné tam dávat, nemusíš ani proříznout korpus.
    To vše jsem poprvé dělala podle receptu, ale jindy už jsem neprořízla, ale propíchla upečený korpus špejlí a do děr nalila horkou tekoucí (meruňkovou) marmeládu:-p, to zkus, dá korpusu větší šmrnc. No a nahoru stačí jen ta čoko-poleva (se šlehačkou moc neztuhne, ale tak to má být).
    Asi tím, že je tam hodně čokolády, tak korpus je tvrdčí a ta marmeláda to dochutí a vlastně i natáhne vlhkost zevnitř.
    Snad Ti to trochu pomůže a pokud do toho půjdeš, dej vědět;-)

    Odpovědět

  • Lussia Lussia

    Jo a ještě dotaz. To rozmixované ovoce např. meruňky mají být bez slupky? A když se zadívám na foto, tak ten tvaroh je daný na korpusu a poleva až na něm, je to tak?? Děkuji:-K

    Odpovědět

  • Lussia Lussia

    Dobrý den,

    chci se zeptat. Mám šíleně ráda čokoládu:-* ale na druhou stranu nemám ráda sacher dort - přijde mi takový suchý... chutná tedy tento dort jinak?? Děkuji:-K

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Corall+Emmy 30.9.2006:
    Čokoládový je fakt hodně, ale hořký ne! Velkou roli tam hraje dodržet suroviny - např. neošidit čokoládu a hlavně ten třtinový cukr, já si recept trochu upravila a dala i ten hodně hnědý - viz recept (má lepší chuť než třtinový). Dělá to takovou karamelovou příchuť. Nevím, jak Ti to popsat.;-)
    Můj 1. pokus o brownies (viz příloha) - v surovinách nevidím až tak rozdíl, ale když srovnám brownies=víc křehčí, méně čokoládový (je tam méně tmavé čokolády), tento dort=víc je cítit čokoláda a tužší.
    Samozřejmě je tady víc receptů na brownies, ale dělala jen jednou mix s bílou čokoládou, takže v tomto praxi nemám.;-):-K
    http://www.toprecepty.cz/recept/10657-mramorove-br...

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Jahodo prave ze znam cokoladove dorty a hodne Brownies a chci se zeptat jakou ma vlastne chut?? Jetsli je horky cokoladou nebo jakou,uvazuju nad tim ze bych ho udelala dceri. Ta miluje cokoladovy dort k zblazneni

    asi bych to jen zamazla marmeladou a dala marcipan

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Corall+Emmy 30.9.2006:
    Tento dort je hoodně čokoládový (jen abys věděla, možná ho znáš), není to jako normální korpus nadýchaný, je tužší díky té čokoládě. Je to fakt pro čokoholiky, máš pocit, že jíš čokoládu:-p
    Co se týče marcipánu - určitě by to šlo, ale poraď se, prosím tady na Topkách s někým jiným. Já totiž marcipán nemám vůbec ráda a proto se s ním nekamarádím:-8. (To je ale můj problém:-()
    Nevidím ale důvod, proč by to nešlo.
    Krém se zde vlastně ani nedává, jen marmeláda - to co mám nahoře je tvaroh s meruňkami a na tom by asi marcipán jezdil.
    Stačí opravdu potřít jen marmeládou, nebo udělat dírky a zalít horkou marmeládou...a nechat marmeládu zatuhnout.
    Pokud se pro tento dort rozhodneš, tak přeji, ať chutná.;-)

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Jahodo chci se zeptat ,da se potahnout tenhle dort marcipanem??
    Pouzila bych jen tvuj korpus a krem.

    Nahore bych to necim zamazla a dala marcipan

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Kate, jsem moc ráda, že se Ti povedl a že jsi byla spokojená. Jak ses neozývala, měla jsem zlýho tucha:-//:-D, že se nezadařilo.
    Díky, díky:-K a jsem ráda, že jsem Tě donutila k registraci. Uvidíš, jak je to prima si receptíky ukládat a mít je pěkně pohromadě. A můžeš sem třeba něco nového také přihodit;-):-)

    Odpovědět

  • Kate Kate(neregistrovaný)

    Vyborný!pro milovníky cokolady jako delany!Ted se jdu zaregistrovat abych vam mohla dat bodík:)

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Sacher dort podle mě chutná jinak, je v něm víc mouky, není tolik čokoládový. Tento dortík je je v naší rodině hitovka již několik let!

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Kate, já mám formu 26cm, ale celkem na tom až tak moc nezáleží, pokud bys měla menší, bude dort vyšší a naopak...;-)

    Odpovědět

  • Kate Kate(neregistrovaný)

    Ještě bych se chtěla zeptat je vhodná forma na dort 26 cm, neco podobne to co doporucujete? Dik

    Odpovědět

  • Kate Kate(neregistrovaný)

    Děkuju moc!!!!!!dam urcite vedet:)) vycerpavaji odpoved a skvele rady, diky diky diky

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Kate, vůbec se toho neboj a jak píšeš, do prořízlého dej třeba jen marmeládu (já dala polevu podle receptu, ale vůbec tam nevynikla - a také není ani vidět, nebo nemusíš proříznout, ale shora propíchneš hluboko špejlí a do děr vliješ nahřátou tekutou marmeládu! Nahoru klidně ovoce, jaké chceš buď s tvarohem, nebo s jogurtem=ten ale raději nějaký tuhý, protože není pevný,jako tvaroh, tak nevím, jestli by Tě to nezlobilo, až tam budeš lít tu polevu.
    A nelekej se, pokud není korpus po upečení, jako piškot.Je tužší a to právě má tak být, je tam hodně výborné čokolády a ten hnědý cukr z toho dělá pravý čoko-dort pro čokoholiky:-)
    Poleva se šlehačkou je řídší, neztuhne, jako jen čoko-poleva. Někdo to polije jen čoko-polevou.
    Už jsem jej dělala několikrát, také jsem ho jen prořízla, dala marmeládu a nahoře potřela marmeládou a polila čokolád.polevou. ;-) Dej vědět a držím palce

    Odpovědět

  • Kate Kate(neregistrovaný)

    Dort vypadá naprosto úžasně, chtěla bych ho pristi vikend upéct k narozeninám pro kamaráda. Jsem v pečení laik ale rozepsala jste to velmi srozumitelne tak verim ze to zvladnu. Myslíte ze by se hodila kombinace jahodové marmelady vetřené do prorizleho korpusu a na vrch korpusu rozmixovane maliny s tvarohem ci bílým jogurtem? (+poleva) Dekuji predem za odpoved

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: mud cake sachr dort s kefírem mud cake recept mudcake muccake čoko poleva se slehačkou muc cake chocolate brownies recept cokoladovy dort s kefirem mud dort mudcake recept čokoládový mud cake čokoládový cake cokoladovy dort mud cake záblácený dort recepty na muc kate kakaové mramorové brownies s tvarohem recept mud cake čokoládový dort třtinový cukr 70 % šlehačka sacher dort s kefírem

Zapomněl/a jsem heslo