Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka

Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby odležení

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby odležení)

19. 8. 2010 19:31

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie4 720 kJ / 1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 521 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Petra

22. 2. 2013 23:43

Na podnět kamarádky jsem také dělala domácí šunku. Ovšem jsem Pragandu nesehnala, tak jsem dala obyč. sůl, poté jsem si zjišťovala věci o Pragandě a jsem ráda, že jsem tu obyč. sůl dala, raději oželím barvu šunky.

Anna

30. 1. 2013 21:31

Lukáš: dělám šunku v šunkovaru už 25 let,900 gr masa, 20 gr obyč.soli,1 zarovnaná lžička jemného cukru,kterou rozpustím ve 100 ml vody, v žádném případě nepoužívám rychlosůl (začala jsem ji vařit právě pro děti - bez chemie), používám různá masa - nejšťavnatější je ze stehenních kuřecích řízků.Občas přidám zelený pepř, občas olivy,dobře vše rukou promíchám,maso hnětu aby se spojilo,vařím při 80st.2,5 hod.,vkládám už do studené vody. Nedrobí se. Je našedlá, chutná ale velice dobře. Bez chemie, z kvalitního masa,nikdy nezklame. Průměrně vyjde 20 kč na 10 dkg hotové šunky.:-))

Lukáš:

Lukáš

30. 1. 2013 14:03

Kuba:Halvní je, aby jsi při hnětení masa ( míchání) to pořádně udělal, osobně to hnětu rukou v míse asi 30 minut a je dobré asi 1/8 z kila asi 100-150g namlet, aby jsi, ziskáš menší kousky, které slouží právě jako pojivo, ale někdo to nedělá.

jura

24. 10. 2012 21:55

Vyborny recept , vylepsil jsem ho tak , ze misto vody davam vychlazeny (rosol) vyvar z veproveho masa s kosti .

Jirka

6. 8. 2012 09:39

www.toprecepty.czTomáš:pane Tomáši,Vy už jste někdy viděl růžový třeba ovar? Uvařené nebo jako šunka dušené maso nemůže být růžové.

Jirka

5. 8. 2012 13:42

www.toprecepty.czTo snad nemyslíte vážně.
Domácí šunka se dělá hlavně proto, aby neobsahovala právě tu špatnou a škodlivou rychlosůl, dále separát, kůže, kosti, mouku a kdoví co ještě za svinstva tam výrobci dávají.

Hanka

26. 5. 2012 23:30

Tomáš:Růžovou barvu šunky dělá právě rychlosůl =dusičnany,bez rychlosoli je šunka daleko zdravější, tak na barvu nehleďte nebo zkuste dát jen malinko té rychlosoli.:-)

maris maris

4. 4. 2012 15:55

Tomáš: Tomáši, růžovou barvu dělá ta Praganda / rychlosůl /. Je k dostání v drogeriích, např. v drogerii Teta;-):-)

Tomáš

4. 4. 2012 15:53

šunka chutná,nerozpadá se,štavnatá,akorat je taková šedivá i uvnitř po rozkrojení neni krásně růžovoučká jak je vidět na obrázcích.vařil sem v šunkovaru 2 h.na 80 C v hrnci na plotně.Poradte prosím kde dělám chybu.dal sem 1kg kýty 1dl vody 25g soli a lzičku moučkového cukru.passat18@email.czděkuji

Ivo

26. 3. 2012 13:18

V receptu zde čtu, že šunka se dává na 24 hodin uležet. Na jiných serverech uvádějí 48 hodin. Tak se chci jen ujistit 48 hodin se nechává uležet jen v případě, že použiji obyčejnou sůl a 24 hodin v případě, že použiji rychlo sůl (např. praganda)? Děkuji za odpověď.

Janulka

18. 3. 2012 20:56

právě jsme nakrojily již druhou,tentokrát vepřovou - krůtí jsem nestihla nafotit :O je výborná,jen ta vepřová je nějaká sušší-čím by to mohlo být? možná jsem ji dlouho vařila ( 2.5hod.):-/

Šárka

9. 3. 2012 13:29

Všechny zdravím a mám dotaz, kde kupujete PRAGANDU? Chystám se taky na šunku a čtu tady různé připomínky a tipy.Tak je využiju.

Pavel

22. 1. 2012 14:48

Proto, aby se vám výsledná hmota (pardon - šunka) dobře spojila, prosolené kousky masa řádně prohněťte rukama. Čím déle, tím lépe. Pokud ani poté nejste s výslednou konzistencí domácí šunky spokojeni, poradím vám ještě "dědečkovu" fintu: asi hrst připravené masové směsi najemno pomelte nebo najemno nakrájejte a vraťte zpět.

Kuba

21. 1. 2012 11:13

Ahoj, super recept! Chci se akorát zeptat, jesli Vám šunka drží pohromadě? Maso při vkládáni do šunkovaru přimačkávám, aby tam nebylo volné místo(nebouchám teda šunkovarem), aji ji nechám pořádně vychladit.Když ji chci nakrájet na plátky, tak se mi rozpadá na jednotlivé kousky, jak bylo maso nakrájeno.Nevíte, čím to může být? Asi to bude teda tím bouchnutim o zem.:-//

Stanislav Skála

20. 1. 2012 12:55

od trouby:Děkuji za velmi podrobný recept.ted jsem zakrojil a nemá to chybu!:yes::-p

1 2 3 4 5 6 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku

Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ