Celozrnný žitný chléb

Lucie95 Kuchařka: Lucie95

Slané pečivo 2 názory

Suroviny

• 350 g žitné celozrnné mouky
• 150 g pšeničné celozrnné mouky
• 1 lžička soli
• 1 lžička (třtinového) cukru
• 2 lžíce (olivového) oleje
• 1-2 lžíce octa
• 2 lžičky sušeného droždí
• 350 ml vlažné vody
• semínka dle chuti (dala jsem lžíci slunečnicových a posypala sezamovými)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme a necháme těsto kynout pod utěrkou na teplém místě 60 - 90 minut. Formu si vyložíme pečícím papírem nebo z těsta uděláme bochník a dáme do formy. Necháme ještě chvíli ve formě pod utěrkou kynout. Rozehřejeme si troubu na 200°C.

  2. Bochník pocákáme studenou vodou a posypeme semínky. Pečeme zhruba půl hodiny ve formě a poté na posledních 10 - 15 minut vyndáme z formy a dopečeme na 180°C na roštu. Před krájením necháme zcela vychladnout!

Poznámka

Já jsem chlebík dělala z poloviční dávky (viz fotografie).

Jinak má krásně oříškovou chuť :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnný žitný chléb

  • Majka8 Majka8

    pavel:Zřejmě odborník na chleba;-)tak se jen zeptám,co kdybych místo vody a octa dala syrovátku?

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    kdyby se tam dal kvásek tak by se tam udělalo lihové octové kvašení a
    ocet by tam byl zbytečný ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: celozrnny zitny chleb recept na celozrnný žitný chleba celozrnný žitný chléb recept recept na celozrnny zítný chleb žitný chléb z droždí domácí celozrnný žitný chléb žitný chléb ze sušeného droždí celozrnný žitný chléb recept z droždí zitny chleba z droždí recept žitný chléb celozrnný zitnychleb.cz celozrnný chléb domácí celozrnný žitný chleba domaci žitný celozrnný chléb žitný chléb recept žitný celozrnný chléb celozrnny zitny chleb z droždí recept na žitny chleb celozrnný chléb recept celozrny zitny chleb