Kváskový pšenično - žitný chleba

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 23 názorů

Suroviny

15 g žitného kvásku
90 g žitné chlebové mouky
90 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12-14 hodin kvasit
Dále:
190 g vody
80 g žitné chlebové mouky
230 g pšeničné chlebové mouky
malý vařený brambor (strouhaný)
1-2 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme kynout.
    Stačí, když svůj objem zvětší o 50%, pak můžeme vytvarovat bochník, který necháme nakynout v ošatce.

  2. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (230-250°C/asi 35-45 minut).

    Necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

Zdroj receptu: http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kváskový pšenično - žitný chleba

  • jedubaba1 jedubaba1

    bofinka: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vyznate-se-v-mouce/ tak tohle mě zajímá a zatím jsem nikde nenašla. Děkuju :yes::-)

    Odpovědět

  • MilaH MilaH(neregistrovaný)

    bofinka:Diky za weblink o mouce. Ziji uz 45 let v Canade a taky mivam problem s druhy mouk a jak je pouzit (nahradit) v ceskych receptech . Konecne jsem zjistila co je spaldova mouka, a i ty jine. Chleba pecu uz 40 let (ovsem s prestavkama a mnoha ruznymi recepty), ale ted, kdyz jsem v penzi zacinam znova. Tento recept zkusim co nejdrive. Taky je tam navod na kvasek, za ktery moc dekuji. To vite, my tu v Americe, Canade nedostaneme koupit kvasek z duvodu statnich zdravotnich potravinovych control! Jak rada bych udelala kyselo, ale na delani kvasku nekolik dni dopredu nemam cas, ani naladu. ;-(:-K:-p

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

  • Betyna Betyna

    cathleen::-K dnes mi přišla ošatka, o víkendu zkusím kváskový :yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Paul Sulc: Vážený pane, tady si můžete porovnat PODROBNĚ složení druhů mouky - stačí si jednotlivé druhy rozkliknout (jelikož si zřejmě nejste schopný zadat dotaz do hledáčku, byla jsem tak laskavá a udělala to za vás - děkovat mi nemusíte, udělala jsem to pro vás ráda, jelikož vidím že vás to velmi v USA trápí, jakou tady máme mouku):
    http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/Product/BrowseProduct...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Paul Sulc: fajn, tak začnem znovu:-)
    Chlebová mouka je nebělená a u nás se rozlišuje podle druhu obilí - na pšeničnou nebo žitnou chlebovou. Máte možnost takovou u vás koupit?
    Ještě se zeptám kamaráda, co žil dlouhá léta v USA a chleba občas pekl - co se týká vašich tamnějších mouk, poradí určitě lépe. Potřebujete to vědět proto, že ještě budete péct (tj. podrobněji) nebo jen pro zajímavost?

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    cathleen Pravda je, ze jsem si zde opravdu chleba pekl v domaci pekarne, ale z obycejne hladke mouky, 1;2 zitna a psenicna, kvasnice. Vysledek byl velice dobry tED jej ale kupuji, take velice dobry, skoro jako v Praze, ale je to z ruky, asi 11 mil daleko.Z polske ''deli'' jsem mel tu ''chlebovou'', ale nic extra to rozhodne nebylo, lepsi je obycejna, nebelena americka hladka.Preju pekne leto, zadna udesna vedra.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Paul Sulc: přečtěte si svůj první koment i mou odpověď - mimochodedm, nepsal jste, že se ptáte proto, že byste péct chtěl, jen brblete na dnešní chleba (asi v NY?)
    V případě nespokojenosti doporučuji strejdu Google, ten poradí vždycky. Popř. upřesnit dotaz slušněji;-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    tejaja Samozrejme, ze neznaly jsem ja. Proto jsem se take ptal. Ale stale zatim nevim jaky je rozdil mezi psenicnou obycejnou a psenicnou chlebovou moukou ci zitnou chlebovou a zitnou obycejnou. Pro me je chlebova mouka proste smes obycejne hladke psenicne a zitne, nic jineho, jenze recept uvadi zitnou i psenicnou jako ''chlebove''. Odpovedi nemluvily vubec k veci, tak jsem je nazval plky. Proste kdo mluvi okolo a ne k veci, kdo predmet obchazi, zcela ajednoduse plka, at uz se vam to libi ci nelibi.

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    cathleen; jen nepuknete. Moje otazka znela: A jaky je rozdil mezi chlebovou a nechlebouvou moukou? Vase odpoved je o necem jinem. Kdyz nevite, proste se nehlaste ke slovu. Zatim mi nekdo nerekl, v cem ten rozdil je, jen to, ze si to mam zkusit. rozdil mezi Skodovkou a Oplem? Kupte si je a uvidite, asi na teto urovni byla dalsi odpoved.Takze v podstate to jsou nevecne plky.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Paul Sulc: vyprošuji si, abyste psal řeči o plkání - takhle se tady nekomunikuje:-//
    Kdybyste odpověď opravdu chtěl, četl byste - odpověděla jsem vám už ve druhé větě svého komentáře. Pokud já dobře četla - neptal jste se na mouku v USA:-! Dál k vašemu hulvátskému komentu nemám (a ani nechci) co říct....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Paul Sulc: Používate silné slová a pritom neznalý ste vy. To, že v USA taká múka nie je, neznamená, že neexistuje. Kupujem múku na chlieb ( ale nie iba múky, ale aj sóju, pohánku, kuskus a iné produkty ) z Mlyna Zrno. A predstavte si, že aj tú chlebovú múku. Posielam link, ak si produkty tohto mlyna prelistujete, nájdete aj chlebovú múku pšeničnú. Dokonca sa vyrába aj pizzová múka a cestovinárska.
    http://internetovypredaj.sk/index.php?predaj-na-in...
    http://www.mlyn-zrno.sk/page31.htm
    A ešte z iného mlyna, kde v rozhovore nájdete aj vami chcené parametre chlebovej múky.
    http://www.kajman.net/profi/104-mlyn-cerenany-ako-...
    Takže rozdiel je, a cítiť to na chlebe.
    Otázka je, kto hovorí zbytočne.

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    DAJDA CATLEHEEN : jen mluvite, ale jaky je zde rozdil, jak se vyrabi chlebova a nechlebova mouka? Jaky je zde rozdil? TO jste mi nikdo nerekl, jen plkate. V USA je spousta druhu, ale nejaka zvlastni chlebova ne ! Jestli to nevite, tak zbytecne nemluvte.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Paul Sulc: Jaký je rozdíl mezi chlebovou a nechlebovou moukou? Kupte si pytlík té i oné, otevřete ho a uvidíte sám. Pak zkuste upéci chleba z jedné i z druhé a poznáte rozdíl i na chuti! Chleba peču dost často a někdy přidávám i celozrnou mouku, ale rozhodně žádný písek v něm necítíme, vždyť je to na omak normální jemná mouka, tak kde by se vzal písek nebo sláma? (!)

    Jak píše Cathleen, chleba před 65 lety byl normální chleba, pečený z kvásku, který už dneska v supermarketech nekoupíte. Kváskový chleba Vám prodají maximálně jako specialitu, což je trochu postavené na hlavu, nemyslíte?:-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Paul Sulc: Pavle, vy nepečete, jen jste si přišel pobrblat, co?:-D
    Kdybyste pekl, věděl byste, že kromě chlebové existuje i mouka hladká (obyčejná) - ta tu vůbec není použitá. Toto JE normální chleba;-) a pokud při celozrnných máte "v hubě písek nebo slámu", nejsou dobře upečeny - i celozrnný chleba se dá při troše péče upéct tak, že téměř nepoznáte, že celozrnná mouka použitá byla. Věřte mi, mám mnohokrát vyzkoušeno;-)
    Peču právě proto, abych jedla normální chleba.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pšeničnožitný kváskový chléb pšenično žitny kvaskovy chleba kváskový chléb recept psenicno zitny chleb z kvasku pšenično žitný kváskový chléb rozdíl mezi žitnou a pšeničnou moukou psenično žitný chleb recept kvaskový chleba složení složení chleba kváskový chleba kvaskovy pšenično žitny chleb kváskový chleba-recept recept na kváskový chléb kváskový chleba recept žitný chléb recept jakou mouku na chleba chleba z pšeničného kvásku žitný chléb s kváskem pšenično žitný kváskový chléb recept žitný kváskový chléb