Noky jsou tradiční italský pokrm, ale pocházejí už ze starého Říma. Na začátku to byly drobné kousky z bramborového těsta, které se podávaly k masu, přelité různými omáčkami. Dnes jsou noky, gnocchi, halušky nebo špecle rozšířeny po celém světě.
Kdo by neznal noky - polovina lidí je nenávidí a polovina lidí je miluje. Je to výrobek z těsta, připraveného z mouky, vajec, mléka a soli. Součástí noků někdy bývají i brambory (halušky) a zelenina, například špenát (gnocchi). Noky tvoří tři základní skupiny - přílohové noky, zavářky a hlavní jídla.
Potřebujeme 1 vejce na 250 g polohrubé mouky, 100 ml mléka a sůl podle potřeby.
Těstíčko na noky zpracujeme vařečkou, dokud nemá polotuhou konzistenci. Do vařící osolené vody vhazujeme noky, které seškrabáváme z prkénka nebo je protíráme sítem na noky. Větší noky můžeme tvarovat dvěma lžicemi a pak je vkládáme opatrně do vařící vody. Necháme povařit, dokud všechny nevyplavou, scedíme je a podáváme k dušeným masům typu perkelt a paprikáš.
Na zavářku nemusíme použít mléko ani vodu, pokud nepotřebujeme zředit příliš tuhé těsto. Místo mouky můžeme použít dětskou krupičku. Vymícháme směs potřebné hustoty, kterou nastrouháme na struhadle a zavaříme do polévky. Měkké těsto protřeme sítem na halušky nebo přes hrubé struhadlo, položené přes kraj hrnce s polévkou. Řídkým těstem můžeme naplnit igelitový sáček, kterému ustřihneme špičku a vytlačujeme ven váleček těsta, který nožíkem utneme v délce, kterou potřebujeme.
Nejznámější z nich jsou bramborové halušky, tradiční slovenské jídlo, připravované s uzeným masem, slaninou, kysaným zelím nebo bryndzou. Podáváme je přímo z pánve nebo zapékané v troubě. Italské bramborové noky - gnocchi - přeléváme smetanovými omáčkami, přidáváme k nim kuřecí maso a mozzarelu a sypeme parmezánem. Německé špecle, podávané s masem nebo špenátem se na rozdíl od halušek nepřipravují z bramborového těsta.
Výhodou noků je, že je můžeme připravit nejen na slano, ale i na sladko. Do těsta přidáváme tvaroh nebo riccotu. Noky z ušlehaných bílků jsou lehoučkým dezertem, vhodným pro letní dny. Noky sypeme mákem, perníkem, strouhaným tvarohem, čokoládou nebo podáváme přelité ovocnými omáčkami a rozpuštěným máslem. Noky na sladko se dají i zapékat - s ořechy, tvarohem nebo s jablky. Husté těsto můžeme zpracovat ručně do různých tvarů - šišky, kuličky, válečky - a zavařit do mírně osolené vody.
Noky se dají připravit z jakékoli mouky - z pšeničné, špaldové, kukuřičné nebo celozrnné. Pro nadýchané noky je nejvhodnější krupička. Bramborové noky ze syrových brambor jsou vlastně chlupaté knedlíky a podáváme je k pečeným masům a gulášům. Lehké noky z bílkové pěny se hodí k letním polévkám. Dýně nebo špenát těsto na noky ochutí a obarví - hodí se k masu a smetanovým omáčkám. Z hustého kompaktního těsta můžeme lžicí vykrájet noky nebo ho ručně zpracovat do kuliček, válečků nebo placiček. A konečně játrové noky do polévek jsou nejznámější zavářkou do masových vývarů.
Malé noky se všechny připravují podobným způsobem, ať jsou do polévek nebo k hlavnímu jídlu. Velké noky se tvarují lžicemi nebo ručně. Podívejte se na jejich přípravu v našem video-receptu a možná dostanete chuť si je také vyzkoušet:
Komentáře