Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plánujete oslavu narozenin a rádi byste pro oslavence upekli nějaký výjimečný dort? Ten ve tvaru medvěda se zalíbí hlavně nejmenším. Když si vyhrajete s detaily, bude dort vypadat skoro jako plyšový medvídek. Jen pozor, aby vám nakonec nebylo líto ho sníst.

Nejlepší dorty pro děti

Upéct dort pro dítě není žádná legrace. Vzhled moučníku je pro malého oslavence často mnohem důležitější než to, jaký je korpus nebo krém. Sázkou na jistotu je ovoce na povrchu, barevné cukrové sypání a hlavně postavičky z marcipánu. Když dort zdobí obrázek nějakého oblíbeného pohádkového hrdiny či hrdinky, je vyhráno.

Pokud byste ale rádi vytvořili něco méně tradičního než je klasický kulatý dort, je výborným řešením dort ve tvaru nějakého zvířátka, třeba klidně plyšového. Medvídek je pak taková klasika, která funguje vždycky.

Dort ve tvaru medvídka

Připomeňme si dnes, jaké máme možnosti přípravy "medvědího dortu". Nejobvyklejší cesty jsou tři.

  1. Nejsnazší a velmi efektní je koupit si dortovou formu ve tvaru medvídka. Prodávají se v různých velikostech, tvarech i z různých materiálů (nejvíc oceníte silikonovou, do níž se těsto nepřichytává). Ceny začínají na příznivých 250 Kč. Obvykle stačí jen udělat jednoduché těsto jako třeba na bábovku nebo na muffiny, nalít do formy a pak už jen upečeného medvěda dozdobit krémem
  2. Druhou možností je vsadit jen na medvídkovu hlavu. Pak vám stačí klasická kulatá dortová forma na hlavu a jeden rozpůlený muffin na uši. Obojí k sobě spojíte krémem a vršek dozdobíte tak, aby dort působil jako medvídek. 
  3. Třetí možností je 3D dort medvěda, který sedí nebo leží. Je to nejpracnější verze, ale zase je nejefektnější. 

Jak udělat 3D dort?

Tvarování 3D dortů je již trochu náročnější cukrařina, pokud ale máte s pečením už nějaké zkušenosti, určitě to zvládnete. 

  • 3D dorty se vytvářejí z běžných korpusů, které je nutné ořezat do potřebných tvarů a pak spojit s pomocí krémů, abyste vytvořili konečnou věc nebo postavičku, třeba právě medvěda.
  • Při vytváření takové dortu je hlavně důležité mít kvalitní korpus, který se nerozpadá. Těsto by mělo obsahovat hlavně dostatek tuku, aby byl korpus krásně vláčný, zároveň by měl být i nadýchaný, ale ne moc. Lehké piškotové korpusy bez tuku se na 3D dorty nehodí.
  • Tipy, jak upéct dokonalý dortový korpus, najdete třeba v našem starším článku. Příchutě korpusu záleží jen na vás, na medvídka se ale nejvíc kvůli hnědé barvě hodí kakaové nebo čokoládové těsto
  • Vymodelovaný dort medvěda pak můžete ozdobit krémem i cukrářskou potahovací hmotou. Krém můžete použít klasický máslový či pudinkový, nejlepší však je sněhový máslový krém, zvaný Swiss Meringue Buttercream, který krásně drží tvar a dobře se barví potravinářskými barvami.
  • Pokud byste chtěli použít potahovací hmotu, myslete na to, že pod ni nepatří krémy obsahující vodu, tedy ty z tvarohu, mascarpone nebo šlehačky. Takové krémy použijte jen ke slepení korpusů, dort pak můžete obmazat třeba jen máslem prošlehaným s cukrem

Recept na 3D dort medvídek

Chcete-li dort ve tvaru medvěda upéct, můžete se do toho pustit třeba podle následujícího receptu. Jak na to? 

Na 1 plát korpusu budete potřebovat: 6 vajec, 250 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 150 g oleje, 8-12 lžic horké vody, tuk a hrubou mouku na plech. Na máslový krém si připravte: 1 l mléka, 4 vanilkové pudinky, 4 balení másla, moučkový cukr podle chuti, rum, kakao. Na dozdobení: marcipánovou nebo modelovací cukrářskou hmotu, potravinářské barvivo, marmeládu. 

  1. Upečte klasický korpus (na medvídka z úvodní fotky potřebujete 2 korpusy a plech o rozměru cca 20x35 cm). Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do husté pěny. Přidejte olej, vodu a prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
  2. Těsto nalijte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečicím papírem) a pečte při 170 °, odkud není korpus upečený (zkontrolujte tak, že do něj zapíchnete špejli – měla by být suchá).
  3. Z mléka, pudinkového prášku a kakaa uvařte hustý pudink. Vlijte do misky a povrch zakryjte potravinářskou fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po lžících do něj zašlehávejte vychladlý pudink. Můžete přidat také trochu rumu pro chuť a trvanlivost.
  4. Nachystejte si šablony z tvrdého papíru podle toho, jak velkého medvídka budete chtít udělat. Po upečení a vychladnutí vykrájejte korpus podle šablon, promažte krémem a můžete nožem dotvarovat do požadovaného tvaru medvídka. Viz foto postup.
  5. Z odkrojených částí korpusu udělejte punčovinu (směs odkrojků z dortů, které v misce rozdrobíte, přidáte trochu krému a marmeládu a vše smícháte). Tu pak použijte na vytvarování rukou, ocásku a domodelování hlavy případně nožek. Medvídka můžete pro jistotu zpevnit špejlí. Takhle připraveného medvídka dejte vychladit do lednice.
  6. Marcipán obarvěte potravinářskými barvami podle potřeby a vymodelujte z něj uši, oči a čumák a připevněte je špejlí. Hotového medvěda pak dozdobte pomocí cukrářského sáčku krémem dle fantazie.

Návod, jak postupovat při modelování medvěda, pak najdete v naší fotogalerii

Fotogalerie - Dort ve tvaru medvídka nadchne hlavně děti a milovníky medvědů. Zdobený kakaovým krémem krásně vypadá a báječně chutná

Ukázat 7 fotografií

Náš tip: Osvědčený piškotový korpus, třeba na jiný, snazší dort, který se vždy povede, můžete udělat rovněž podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více