Postup přípravy
Krok 1: Do tří litrů vařící vody vsype se 1/2 litru mouky a lžíce soli.
Krok 2: Koncem vařečky se mouka dvakrát propíchne, aby vystoupla voda na povrch a mouka se dobře provařila.
Krok 3: Za 1/2 hodiny se větší část vody odleje, ostatní se koncem vařečky promíchává tak dlouho, až se utvoří malé hrudky, které se vysypou na mísu a omastí rozškvařeným čerstvým máslem neb husím sádlem.
Zveřejněno 28. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Moje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Nejnovější recepty
Nepečený makový koláč
Přidáno před 2 hodinami
Oblíbená žemlovka
Přidáno před 11 hodinami
Jablečný koláč se skořicí
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s dýní a rajčaty
Přidáno před 12 hodinami
Cuketovo-brokolicová polévka
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kousky s domácí omáčkou à la Uncle Ben’s
Přidáno 5. 9. 2025 08:08:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý švestkový koláč
Kačer před 9 minutami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Aveta před 18 minutami
Restovaná směs lilků se zeleninou
TondaJ před 21 minutami
Pikantní losos
Drahomira_M před 27 minutami
Carpaccio z červené řepy II.
KrisZaezemi před 1 hodinou
Citrónová poleva
pe3cek před 1 hodinou
Hrušková marmeláda
Michal_amater před 10 hodinami
Domácí kečup
Darwin před 13 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
káťa před 13 hodinami
Tématické fráze:
sterc,
šterc recept,
krupicový šmorn,
šterc jídlo,
kaiseršmorn,
recept na šterc,
bramborový šterc,
pliskánky,
trhanec na slano,
šmorn recept,
jídlo šterc,
recept šterc,
kaiserschmorn,
kaiser šmorn,
recepty šterc,
susterka z brambor,
šterc z brambor,
šmorn,
recept na šmorn,
co s husím sádlem
Suroviny:
Komentáře (27)
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost