

Čočková omáčka
Suroviny 4 porce
- 250 g čočky
- 350 g uzeného masa nejlepší je krkovice
- 200 ml smetany
- 65 ml mléka
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- ocet
Postup přípravy receptu
Čočku přebereme a den předem namočíme do vody.
Uzené maso uvaříme do měkka, ale nedáváme moc vody - budeme potřebovat vývar, můžeme trochu osolit, záleží na tom, jaké máme maso.
Maso vyndáme a ve vývaru uvaříme čočku do měkka. Podle potřeby můžeme dolít vodu, čočka musí být řidší.
Pak zahustíme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali mouku, povaříme a nakonec přilijeme smetanu.
Osolíme, opepříme, dochutíme octem a nakonec přidáme nakrájené maso. Nejvíc chutná s vdolky, ale dá se i s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Tuhle čočku dělávala babička a já ji občas ráda uvařím i dnes, máme ji moc rádi.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čočková omáčka
-
přidávám ještě 2-3 brambory nakrájené na malé kostičky je to dobrota na kterou se už týden chystám boík je tvůj
-
Dobrý nápad.
...+1
-
-
Toto z naší oblíbené čočky neznám
také udělám tuhle zajímavou dobrotu
+7
-
Čočenku můžem v jakékoliv podobě
,takže jasné uložení,vyzkoušení a bodík k tomu
-
Moje babička zase vařila čočkovou polévku s nočky a k tomu hanácké „lejance“ (silnější valašský frgál). To byla tradice, která se vařila ve středu nebo v pátek.
-
Zajímavý recept
-
Už jsem si na čočku i myslela, že u nás dlouho nebyla, ale takhle jsem ji ještě nikdy nepřipravovala, musí být ale dobrá, protože co nám vařily babičky, to nám vždy chutnalo nejlépe
>
Spěchám s bodíkem -
Super dobrota
-
Luštěniny můžeme (dnes byla polévka) a tenhle recept vypadá skvěle
Posílám bodíka a zkusím.
-
Čočka s uzeným je výborná kombinace. Možná bych přidala lžíci cukru a majoránku, ale to už je jen moje fantazie. Posílám bodík.