

Elfský Lembas (podle Pána Prstenů)
Suroviny
- 12 lžic mouky
- 8 lžic cukru
- 3 lžíce másla (pro začátek; ideální je však kolem 5)
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru (dodá trochu lepší chuť, ale není nutný)
- 1 lžička skořice (pro správné aroma)
- troška silné kávy (dle zvážení; u dětí ať rozhodne rodič, ale i tak nepřehánět. stačí jen na ochucení)
Postup přípravy receptu
Předehřejte troubu na 175°C (350 F).
Smíchejte všechny přísady v míse (nechejte stranou bílek) a těsto důkladně prohnětete (podle potřeby přidejte máslo nebo mouku). Ve výsledku těsto nesmí být sypké. Pozor ale na máslo. Časem se může více rozpustit. Proto je dobré ho předem nechat chvíli na teple. Těsto nechejte hodinu uležet v ledničce.
Poté vyválejte a nakrájejte z něj tenké plátky. Ne tlustší než 1 cm (to už jsou opravdu tlusté Lembasy). Potřete je bílkem. Gurmáni mohou přidat navrch hrozinky.
Pečte ve středu trouby 20 minut, resp. dokud nezezlátnou. Nenechejte je ztmavnou víc, protože potom zhořknou. Ideální je zlato-hnědá barva, ale to už si každý vyzkouší. Nebojte se tekutější konzistence po vyndání z trouby za tepla. Až Lembasy vychladnou, ztvrdnou a budou křupavé.
Poznámka od kuchařky
Doufám, že Vám bude chutnat!! :D
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Elfský Lembas (podle Pána Prstenů)
-
Karla: Nejlepší je na toto Elvská hladka mouka ale mužete da i polohrubou
-
Tento chléb sem pekl ze svým Mistrem A musím říct, že to byla největší pochoutka co sme kdy jedli děkují za tento pěkný a chutný recept
Ezzz #FeelsLikeHobits Ale než sem to stihl stravit tak jsem dostal zacpu
Takzě bych si dal bacha na tento lembas. Ale když sem si ho dal tak sem byl sexualně zdatnější místo 5 vteřin sem vydrzěl optimalních 10 vteřin
. Pro cestu do Mordoru nebo do Gundabadu je to výborna svačinka na cesty, ale např. Na lysou horu je to k ničemu
-
-
Dobrý den ve spolek, rád bych se optal zda je tento chléb vhodný na dlouhé a úmorné výpravy. Dá se kombinovat se starým Tobym? Děkuji
-
Klariska: aha!! Díky moc!
-
Jani, klikni na můj odkaz níž, tam je fotka. Je to tenká čtvercová placka, cca 10 na 10 centimetrů. V podstatě něco mezi sušenkou a perníkem - křupavá a drobivá konzistence, perníková chuť. Fanoušci pána prstenů prostě neodolali a museli si bájný elfí lembas, lehký ale velmi výživný "chléb", který elfové nosili na dlouhé cesty podobně jako si indiáni nosili pemikan, vymyslet a upéct
.
-
Pajaska:asi vypadám, jak idiot, ale název mi neříká vůbec nic a protože tady není obrázek, neumím si to ani představit.
-
A já myslela,že to je nějaký chleba či spíš chlebová placka.
No nebudu myslet,ale lákavé to je.
-
Receptů na lembas je sice na internetu hrozná spousta, ale stejně vám ho sem napíšu. Je osvědčený , měl by se vám taky povést
1 várka je přibližně na 9 lembasů, ale záleží na tom, jak velké je děláte
Suroviny: hladká mouka (16 polévkových lžic), cukr moučka (12 pol. lžic), máslo (rozehřáté - 6 lžic), vejce (2 žloutky, 1 bílek), skořice (2 malé lžičky), vanilkový cukr (2x)
Postup: Všechno smíchejte; pokud vám těsto nejde dohromady, přidejte ještě trošku másla, udělejte placky (je na vás, jaký tvar a velikost zvolíte), potřete bílkem, posypte navrch skořicí a dejte do trouby.
Trouba by měla být předehřátá, když tam dáte plech s lembasy, pečte přibližně na 170°
A jak dlouho? Čas nemám přesně změřený, zkrátka to musíte kontrolovat, povrch musí být křupavý a dozlatova upečený. -
1974andrea:ááá joo
prepáč
-
rebeka:Nebuď hubatá!
-
zizala:
vidíš, to mě nenapadlo..to je ta absence VŠ studia
-
rebeka: nemusí, u nás je i základka vysoká (má 3 poschodí)
-
zizala:vypadá to, že studuje v Plzni....
-
No,tohle je zase něco