Elfský Lembas (podle Pána Prstenů)

Moučníky Ostatní Doba přípravy: 20 minut 21 názorů

Moučníky Ostatní Doba přípravy: 20 minut 21 názorů

Suroviny

12 lžic mouky
8 lžic cukru
3 lžíce másla (pro začátek; ideální je však kolem 5)
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru (dodá trochu lepší chuť, ale není nutný)
1 lžička skořice (pro správné aroma)
troška silné kávy (dle zvážení; u dětí ať rozhodne rodič, ale i tak nepřehánět. stačí jen na ochucení)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 175°C (350 F).

  2. Smíchejte všechny přísady v míse (nechejte stranou bílek) a těsto důkladně prohnětete (podle potřeby přidejte máslo nebo mouku). Ve výsledku těsto nesmí být sypké. Pozor ale na máslo. Časem se může více rozpustit. Proto je dobré ho předem nechat chvíli na teple. Těsto nechejte hodinu uležet v ledničce.

  3. Poté vyválejte a nakrájejte z něj tenké plátky. Ne tlustší než 1 cm (to už jsou opravdu tlusté Lembasy). Potřete je bílkem. Gurmáni mohou přidat navrch hrozinky.

  4. Pečte ve středu trouby 20 minut, resp. dokud nezezlátnou. Nenechejte je ztmavnou víc, protože potom zhořknou. Ideální je zlato-hnědá barva, ale to už si každý vyzkouší. Nebojte se tekutější konzistence po vyndání z trouby za tepla. Až Lembasy vychladnou, ztvrdnou a budou křupavé.

Poznámka od kuchařky

Doufám, že Vám bude chutnat!! :D

Komentáře k receptu Elfský Lembas (podle Pána Prstenů)

  • Ten co tu pichal Vajco Ten co tu pichal Vajco

    Karla: Nejlepší je na toto Elvská hladka mouka ale mužete da i polohrubou

    Odpovědět

  • Ten co tu pichal Vajco Ten co tu pichal Vajco

    Tento chléb sem pekl ze svým Mistrem A musím říct, že to byla největší pochoutka co sme kdy jedli děkují za tento pěkný a chutný recept <3<3<3<3<3 Ezzz #FeelsLikeHobits Ale než sem to stihl stravit tak jsem dostal zacpu :-//:-// Takzě bych si dal bacha na tento lembas. Ale když sem si ho dal tak sem byl sexualně zdatnější místo 5 vteřin sem vydrzěl optimalních 10 vteřin :-*:-*:-*. Pro cestu do Mordoru nebo do Gundabadu je to výborna svačinka na cesty, ale např. Na lysou horu je to k ničemu

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • Cestovatel Tom Bombadil Cestovatel Tom Bombadil(neregistrovaný)

    Dobrý den ve spolek, rád bych se optal zda je tento chléb vhodný na dlouhé a úmorné výpravy. Dá se kombinovat se starým Tobym? Děkuji

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Klariska: aha!! Díky moc!:-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Jani, klikni na můj odkaz níž, tam je fotka. Je to tenká čtvercová placka, cca 10 na 10 centimetrů. V podstatě něco mezi sušenkou a perníkem - křupavá a drobivá konzistence, perníková chuť. Fanoušci pána prstenů prostě neodolali a museli si bájný elfí lembas, lehký ale velmi výživný "chléb", který elfové nosili na dlouhé cesty podobně jako si indiáni nosili pemikan, vymyslet a upéct ;-).

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Pajaska:asi vypadám, jak idiot, ale název mi neříká vůbec nic a protože tady není obrázek, neumím si to ani představit.:-(

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    A já myslela,že to je nějaký chleba či spíš chlebová placka.:-O No nebudu myslet,ale lákavé to je.;-):yes:

    Odpovědět

  • Bodlinka Bodlinka(neregistrovaná)

    Receptů na lembas je sice na internetu hrozná spousta, ale stejně vám ho sem napíšu. Je osvědčený , měl by se vám taky povést :-D
    1 várka je přibližně na 9 lembasů, ale záleží na tom, jak velké je děláte :-)

    Suroviny: hladká mouka (16 polévkových lžic), cukr moučka (12 pol. lžic), máslo (rozehřáté - 6 lžic), vejce (2 žloutky, 1 bílek), skořice (2 malé lžičky), vanilkový cukr (2x)
    Postup: Všechno smíchejte; pokud vám těsto nejde dohromady, přidejte ještě trošku másla, udělejte placky (je na vás, jaký tvar a velikost zvolíte), potřete bílkem, posypte navrch skořicí a dejte do trouby.
    Trouba by měla být předehřátá, když tam dáte plech s lembasy, pečte přibližně na 170°
    A jak dlouho? Čas nemám přesně změřený, zkrátka to musíte kontrolovat, povrch musí být křupavý a dozlatova upečený.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    1974andrea:ááá joo:-8:-8:-D:-D:-D:-D prepáč:-8:-8:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    rebeka:Nebuď hubatá! ;-):-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    zizala::-D:-D vidíš, to mě nenapadlo..to je ta absence VŠ studia:-8:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    rebeka: nemusí, u nás je i základka vysoká (má 3 poschodí) ;-):-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    zizala:vypadá to, že studuje v Plzni....

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    No,tohle je zase něco :-!:-!:-!:-!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dort pán prstenů elfský chléb pán prstenů dort lembas chleba elfský chléb recept pemikan elfský chleba dorty pán prstenů pán prstenů recepty jak upect lembas lembas chléb pan prstenu dorty recept na chleba lembas dort ve tvaru prstenu chléb lembas jídlo pán prstenů elfí chléb dort pan pr jmeno chleba z pán prstenů recept na elfský chléb