Jemné bílé kluski - Kluski śląskie
Nevíte jakou přílohu připravit k masu s omáčkou? Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte kluski, bramborové nočky pocházející ze slezské části Polska. Skvěle chutnají v kombinaci se škvarky a smaženou cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 127 kJ / 986 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 23,70 g |
Tuky | 22,03 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 252 mg |
Sodík | 3,27 g |
Sůl | 8,03 g |
Sacharidy | 162,36 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 11. 2021 17:59
Děkuji za recept, jsou výborné, jednoduché, jen se po nich zaprášilo. Recept si ukládám a rozhodně jsem je nedělala naposledy....
24. 3. 2016 04:58
ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...
23. 3. 2016 20:28
Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html
26. 10. 2012 22:12
A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to
8. 1. 2012 14:35
Možná někomu pomůže tohle video
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
8. 1. 2012 14:01
Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže
Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže
Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!
8. 1. 2012 12:27
heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.
8. 1. 2012 12:11
pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.
8. 1. 2012 00:12
No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.
7. 1. 2012 23:48
gmptop: díky
7. 1. 2012 23:11
gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!
7. 1. 2012 22:13
Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.
7. 1. 2012 19:24
gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?
7. 1. 2012 17:33
ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod
7. 1. 2012 11:12
tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 2 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 4 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 5 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 16 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 19 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pikantní majonézová křidélka
radekhk uvařila před 1 minutou
Pórková polévka
Adela_Senti uvařila před 35 minutami
Vepřová játra na slanině
Martas6 uvařila před 43 minutami
Rebarborový koláč
tara23 uvařila před 59 minutami
Nakládané řízky
Julia Oskerova uvařil před 1 hodinou
Vláčně tvarohová bábovka s kandovaným ovocem
sikorova4@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Ořechová bábovka
Jardam uvařil před 1 hodinou
Mrkvový salát s vejci
Petra Dvor. uvařila před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Adela_Senti uvařil před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
mejtys uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polské kluski polske kluzky slezske kluski bramborové kluski polské klusky kluzki polske knedliky knedliky kluski polské knedlíky kluzky bramborové knedlíky kluzki polské kluski recept slezské kluzki kluzski kluski knedliky polske kluzki kluski polske recept recept na polske klusky recept na kluzki jemné bramborové knedlíky kluski polské bramborové noky
Suroviny: brambory, žloutek, ghee, sůl, moučka bramborová
Jemné bílé kluski - Kluski śląskie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/51N8
27 názorů