Černé kluski

Suroviny

1,5 kg brambor
bramborová mouka (Amylon)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. 1 kg brambor oloupeme a uvaříme. 0,5 kg brambor oloupeme a syrové postrouháme na jemných očkách. Vymačkáme vodu do nějaké nádoby.

  2. Vařené a syrové brambory spojíme v jednu masu a vypracujeme kyprou hmotu. Vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 stejné části, jednu vyjmeme a přisypeme bramborovou moučku. Osolíme. Vrátíme vyjmutou část masy. Vypracujeme těsto. Vytvoříme kluski.

  3. Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařicí vody.

  4. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařechou promícháme, aby se nepřichytily na dno. Vaříme cca 5 minut. Dobré je po uvaření je nechat ještě na pár minut ve vodě odpočinout. Ale nesmí už vřít. Čím dáme větší podíl syrových brambor, tím máme kluski tmavší, ale opatrně, aby nebyly tvrdé. Je dobré slít vrch z těch vymačkaných brambor a škrob, který se usadil na dně, přidat do těsta.

Poznámka od kuchařky

Kluski jsou geniální tím, že mají promáčklý důleček a v něm se naprosto geniálně drží cibulka či orestovaná slaninka, eventuelně sos.

Komentáře k receptu Černé kluski

  • Nadja Nadja

    tejaja: Terezko, řekla bych, že také vrátíš, tak jak u bílých, snad to Miloš potvrdí a do rcp doplní.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    gmptop: Čo urobím s tou vybranou štvrtinou ? Pri bielych kluskach ju vrátim späť a tu ?

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-? gmptop: asi Ti v surovinách něco vypadlo, máš tam jen 1 KL škrobu na 1,5 kg brambor.
    ;-) Aničko, tam zřejmě bude toho škrobu mnohem více - objemově stejně jako je objem 1/4 bramborové hmoty.

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Anna Kocikova: samozřejmě můžeš, ale tento způsob poměru mají slezské a polské kuchařky věkem ověřené.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Doufám,že chápu správně,že pokud tu jednu část vyjmu,přisypu to,co má být,tak tu vyjmutou část vložím zpět:-)Nešlo by udělat do hotové směsi důlek,tam vše přisypat a pak hromadně zpracovat:-?:-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-S Mám dotaz stejný jako u minulého receptu - bílé kluski.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-O Zajímavý recept :yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    prosím o foto hotového dlabance:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: polské kluski kluski černa buchta z brambor cerne brambory recept na černé brambory černá buchta s brambor brambory černé rychlý sos k masu recept na polské kluski polské kluzky kluski recept jemné bílé kluski černa buchta brambor recept na černou buchtu s brambor černa buchta brambory černá buchta 4 uvařené brambory e kuchařka brambory dlabance kluski slaskie ze sýrových brambor lasagne de cecco jak uvařit ślaskie kluski ze syrových brambor