Pohanka pražená

gmptop Kuchař: gmptop

Bezmasá jídla 7 názorů

Suroviny

3 dl pohanky tmavé
2 PL sádla
2 dl vřící vody
1 dl vody z namočených hub
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V kastrólu si rozpustím sádlo, pohanku na něm opražím. Stáhnu při tom oheň na minimum.

  2. Jak se pohanka natáhne tukem, zaliju vřící osolenou vodou, do které jsem přidal vodu z hub.

  3. Podržím pohanku na malém ohni, až vtáhne vodu a šup s ní do vyhřáté trouby a nechám jí tam tak 40 minut pod pokličkou na 120°C.

Poznámka

Pohanka je na trhu ve dvou základních provedeních. První jemná je pohanka bílá, kdy se semeno loupe mechanicky a pohanka tmavá – pražená, kdy se loupe termicky – zahřáním na teplotu kolem 200 stupňů Celsiových. Z bílé pohanky ještě dostaneme koupit „kaszka krakowska“ což je pohanka pomletá na jemnost – zhruba – naší krupicové kaše.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohanka pražená

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    gmptop: nebudú, zajtra bude kuba :-D;-)

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    tejaja: Nevěřím, že by Ti namočené houby byly nahouby. :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Takto som ešte pohánku nerobila, ale myslím, že to opraženie jej pridalo na chuti;-):yes: Len čo teraz s tými namočenými hubami :-D:-D;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    gmptop: Miloši, když jsem kdysi zjišťkovala, jak vlastně pohanku co nejšetrněji připravit, oslovila jsem jajikpusik (http://www.toprecepty.cz/profil/9823-jajikpusik/), která pohanku pěstuje a dodává ji sem www.pohankovymlyn.net.

    Mj. mi tehdy napsala:
    Nikdy, tedy, mohu-li doporučit, nekupuj červenou pohanku, ta se zpracovává nešetně, proto červená, zvol raději světlou.

    Na stránce http://www.pohankovymlyn.com/pohanka.php - moc hezké povídání o pohance :-) se píše:
    .....která je loupaná mechanicky (technologii mechanického loupání používá ve svém mlýně Zdeněk Šmajstrla). Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky (při teplotách 200 i více stupňů) je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky.

    :-))to pro ty, kteří se o pohanku a pokrmy z ní zajímají. Nám doma chutná moc :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc se mi to líbí:-)

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Když dáš bílou, nic se nestane, naopak, ale je tam rapidní rozdíl v ceně. Bílá je za 5 - 6 PLN a tmavá za 2 což je 30 - 36 Kč resp. 12 Kč.:-S

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mám pocit, že tmmavou pohanku jsem coby novinku zahlédla v Albertu, musím se pořádně mrknout. Jinak proč ne? Zkusiti, pohanky není nikdy dosti :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pohanka recepty šmajstrla pohanka loupaná recepty pohanka tmavá recepty pohanka tmavá pohanka loupana tmava recepty bílá pohanka pohanka zakladni recept pohankovymlyn.com pohanka tmava - příprava pražená čočka pohanka loupaná recept recepty z loupané pohanky oprazena pohanka pohanka recepty termicky loupaná pohanka šmajstrla recepty z pohanky pohanka šmajstrla recepty jak se vaři pohanka co to je pohanka pohanka mechanicky loupaná

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít