Domácí hranolky
Oblíbené hranolky si můžete vyrobit i doma, jsou lepší než kupované mražené, kde nemůžete ohlídat kvalitu. Nakrájené brambory, z kterých musíte odplavit škrob, poté je osušíte a usmažíte ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Domácí hranolky jsou velice chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a z plátků následně na "hranolky". Stále brambory, se kterými nepracujeme, máme v misce s vodou. Do ní krájíme i hranolky.
Krok 2: Když máme všechno nakrájené, důkladně promícháme, aby se nám uvolnilo co nejvíce škrobu. Klidně si můžeme jednou vodu vyměnit.
Krok 3: Poté hranolky vyndáme na utěrky (na linku si položíme 2 utěrky na sebe), zabalíme a lehce "vyválíme" - jako bychom je kolébali v kolébce.
Krok 4: Takto vysušené brambory nasypeme do fritovacího koše a usmažíme dle zvyklostí.
Krok 5: Hotové necháme lehce okapat a posypeme solí.
Jak skladovat brambory: Je třeba vybrat správnou odrůdu
Zveřejněno 25. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí hranolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mGNR
Moje poznámka
Domácí hranolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mGNR
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 6 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 14 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 26 minutami
Kapr na zelenině
Blofas před 1 hodinou
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 2 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 3 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 3 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 4 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 4 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 5 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 5 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 5 hodinami
Tématické fráze:
domaci hranolky,
hranolky z brambor,
domácí hranolky recept,
domácí hranolky na pánvi,
hranolky z čerstvých brambor v troubě,
hranolky,
vyroba hranolek,
hranolky z čerstvých brambor,
hranolky domácí,
recept na domácí hranolky,
domácí bramborové hranolky,
hranolky na pánvi,
výroba hranolků,
jak udelat domácí hranolky,
domácí hranolky z brambor,
vyroba domacich hranolku,
hrnec na hranolky,
jak se dělají domácí hranolky,
domaci vyroba hranolku,
recept domácí hranolky
Suroviny:
brambory,
sůl,
olej,
Komentáře (15)
www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-domaci-hranolky-otestovali-jsme-3-postupy-15839
Asi před cca 8 - 10 lety byla firma " Hranolky 1,2,3. Těsně předtím, než jí koupila nějaká větší firna (aby jim nekonkurovala), tak ta firma prozradila svůj recept, že dodnes na tu chuť jejich hranolků s nostalgií vzpomínám.
Takže se připravte na postup, který možná "zboří" všechny zažitá pravidla.
---------
Brambory (v mém případě 4) nakrájejte na hranolky 1x1x ...cm., dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby se odplavil škrob na cca 30 minut. Je dobré po 15 min. vodu vyměnit.
Dejte si vařit do kastrólu vodu, která musí mít teplotu pod bodem varu.
Ještě před tím si např. v rychlovarné konvici přiveďte vodu (cca 1 litr) k varu a v sýtu ty hranolky zpařte. Pak ty hranolky vhoďte ze sýta do té vody, co je na hranici varu na 5 minut. (Zatím a do konce bez zrnka SOLI !!!)
Po 5 min. sceďte ty hranole a pečlivě v osušce je osušte. Poté je ve fritéze na 170 stupňů osmažte JEN do růžova. (NE VÍCE).
Pak ty hranole MUSÍ ZCELA VYCHLADNOUT !
Vyhřej troubu na 220 stupňů a pak vsyp ty vychladlé hranole a z každé strany 10 minut.
Teprve, až je sesypete z plechu - se poprvé dočkají své vysněné SOLI !
Máčet brambory ve vodě aby se odplavil škrob je podle Mistrů jediný správný způsob k vytvoření dobrých a křupavých hranolků. Mražené nekupujem, oni je ve výrobě kropí čpavkem Byl jsem tam a viděl.