Plněné frgále z pečky - podle Bibinky

Moučníky Kynuté Doba přípravy: kolem 2 hodin 28 názorů

Moučníky Kynuté Doba přípravy: kolem 2 hodin 28 názorů

Suroviny 2 velké koláče

Těsto do DP:
250 ml mléka
2 žloutky
1 lžička soli
50 g sádla (rozpuštěného)
50 g oleje
citronová kůra
trošku citronové šťávy
70 g jemného krystalového cukru
500 g polohrubé mouky
sušené droždí 7 g
Na plnění:
2 tvarohy
2 vanilkové cukry
1 vanilkový pudink
krystalový cukr - jak máme rádi sladké
rozinky (nemusí být)
švestková povidla
1 lžička rumu
50 g rozehřátého másla na potření krajů a pocákání frgálů
Drobenka:
máslo (nebo Hera)
hrubá mouka
jemný krystalový cukr
(drobenka nemusí být, já jí dávám)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny tak jak psáno a dáme na 7-kynutí.

  2. Sádlo rozpustíme. Hotové těsto dáme na vál, vůbec nemusíme podsypávat, jelikož se s těsten báječně pracuje a dá se s ním dělat prakticky všechno, rozřízneme ho na 2 kusy(kdo chce frgálů víc, udělá si víc částí).

  3. Těsto si malinko dlaní splácneme doprostřed dáme 1/4 tvarohové náplně: smícháme tvarohy s vanilkovým cukrem, práškem pudinku a dáme tolik cukru, kolik nám bude chutnat.

  4. Kolem těsto si shrneme do uzlíku, dáme na plech s pečícím papírem, nebo do dortové formy a dlaněmi roztahujeme do požadované velikosti, vyjde na šířku od kraje ke kraji do kulata a vyjdou tak velké dva.

  5. Naznačíme si nožem čtvrtiny a mažeme střídavě z další 1/4 připraveným tvarohem a povidlama rozmíchanýma s rumem a kdo chce přidá si cukr(nepřidávala jsem).

  6. Tvarohovou část můžeme posypat hrozinkama a všechno můžeme posypat drobenkou, kterou si uděláme z rozpuštěného másla, cukru a mouky.

  7. Kolem dokola potřeme těsto máslem a tím, co nám zbyde pocákáme frgály, dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C a až kraje zhnědnou je upečeno.

Poznámka od kuchařky

Já jim doma soukromně říkám Jihočeské frgále, protože ty jediné a pravé pochází z Moravy a její části Valašska. Já je dělám takto a moc nám chutnají, proto jiné ani nedělám. Náplně mohou být jiné, dle toho, jaká vám chutná-nejlepší prý jsou hruškové, ale já je nikdy nejedla, tak nemohu posoudit. Chci se s váma podělit a můžete tu dobrotu vyzkoušet-vypadá to složitě, ale je to raz dva.

Komentáře k receptu Plněné frgále z pečky - podle Bibinky

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Marie: Marie, přečtěte si prosím poznámku na konci receptu, tam je to jasně napsané:-!:yes: Pěkný den:-K

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Fajne jihočeské koláče - ale FRGÁLY to prostě nejsou, nejsou, nejsou a nikdy nebudou, nazdar

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    buryna:Buryno, děkuji, že jsi je upekla a mám radost, že chutnají;-)

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Tak jsem je právě dopekla a už ochutnala. Jsou vynikající :-p:yes: Akorát jsem je neplnila, protože mi bylo jasný, že by se mi to stejně při roztahování dostalo ven - nejsem moc zručná :-) :-D S těstem se opravdu skvěle pracuje. dávám bodík.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jenny:tobě se to Jenny povede zaručeně;-) dřív jsem je dělávala taky ručně a byly suprový vždycky, akorát s tím budeš mít trochu víc práce-pak písni...jak šly na odbyt.

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    Janinko,nemám DP,ale tohle miluje manžel,tak snad se mě to povede i bez DP...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    majda1512: Majdo, to mi uděláš radost:yes: písni, jak se povedly a jak chutnají:-p

    Odpovědět

  • majda1512 majda1512

    Tak to je super Bibinko. O víkendu se na ně vrhám :-) :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Všem vám MOC děkuji-potěšilo mě to:-8 a hlavně je vyzkoušejte, to bude pro mně to pravý ořechový:yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • mischelinka mischelinka

    Paráda;-)Frgále jsou úžasný:-p:-p:-*:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc hezká práce, Jani:-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    vypadají fantasticky:yes::yes: ty pravé, valašské, mají být teňoučce vyválené, ale to nic nemění na tom, že takto budou jistě výýborné.. ptostě každý, jak mu chutná a jak je zvyklý;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Bibinko, máš to moc pěkné. Frgál má mít tuším nižší těsto, ale to na chuti nic nemění. Od Tebe koláče jsou vždy eňo ňuňo :-*:-p:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Moc se Ti povedly:yes:.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: moravské frgále recept na moravské frgále drobenka na frgale zdobení frgálů frkale ořechová náplň do frgálů valasske frgale s tvarohem frgále s tvarohem fofr pizza pecky frkale kolače tvarohové frgále kynuté frgály plněné frgale recept na frqale kolac formy na frgale recept vepřové pecko po valašsku moravský plněny frgal forma na frgale ořechové frgále frgále plněné tvarohem