Světlý medovník

bartja Kuchařka: bartja

Doba přípravy: 3 hodiny 20 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 21 názorů

Suroviny

38 dkg cukru
3 lžíce mléka
3 lžíce medu
15 dkg Hery
3 lžičky jedlé sody
3 celá vejce
1 kg hladké mouky
Krém na slepování:
1,2 litru mléka
15 lžic krupice
20 dkg Hery
15 dkg moučkového cukru
2 vanilkové cukry
rum
Dále:
mleté ořechy
rybízová marmeláda
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce na mírný oheň (2) dáme cukr, vejce, Heru, sodu, mléko, med a mícháme. Po rozpuštění mícháme ještě asi 3 minuty (cukr ode dna mírně karamelizuje).

  2. Pak se přidá postupně cca 700 - 800 g hladké mouky a udělá se těsto. Zbytek mouky si nechte na vál, kde se těsto ručně dodělá do takové podoby, aby nebylo moc gumové (tvrdé) a dalo se hezky vyválet. Každé těsto je jiné, já jsem dala do posledního medovníku max. 950 g mouky (do předchozího jsem dala naopak něco málo přes 1 kg). Rozdělíme na 6 dílů.

  3. Vymažeme plechy. Vyválíme placky na velikost plechu a pečeme v troubě (160°C) - pozor, těsto se peče velmi rychle (4-6 minut).

  4. Krém: Z mléka a krupice si uvaříme kaši na vodní lázni. Necháme vychladnout. Poté přidáme Heru, cukry, rum a šleháme.

  5. Na 1. a 5. placku dáme marmeládu (já dávám domácí marmeládu z červeného rybízu). Na 2., 3., 4. a 6. placku natřeme krém. Po namazání posledního plátu posypeme mletými ořechy. Necháme 1-2 dny v chladu.

Poznámka

Hlavní fotka je medovník ze 4 plátů, který jsem dělala před 2 měsíci - ingredince jsou stejné, akorát recept je upravený pro 4 pláty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Světlý medovník

  • katyvypl katyvypl

    bartja: Tak já to zkusím, přinejhorším přidělám další. :-D Mám opravdu veliké plechy, 35 x 43 cm. ;-)

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    katyvypl: Dobrý den, klasický velký plech do trouby :-)

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Prosím na jak velký plech válíte těsto? :-? Chtěla bych synovi upéct tento medovník k narozeninám a nevím, zda toto množství bude dostačující, či ho zdvojnásobit... Medovník bych potřebovala totiž opravdu velký. ;-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    O víkendu jsme se do toho pustily s dcerou. Já uhnětla těsto a zbytek to nejdůležitější už bylo na dceři, prý mě k tomu nepustí :-)), takže jsem ji přenechala žezlo a Lenka vyvalovala, trochu se u toho rozčilovala, ale nakonec to dala a byl úžasný:-p:yes: Dala jsem celé kilo mouky a z té potom odebrala tři lžíce mouky a místo mouky přidala tři lžíce kakaa. Měly jsme světlý salkový krém, takže jsme chtěly těsto tmavé. Opravdu je chutný a za víkend se snědl.

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    bystrouska: Super! Dobrou chuť! :-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Upekla jsem svůj první medovník:-O a je to paráda:yes:. S těstem se dobře pracovalo, medovník je moc dobrý:-p, není tak sladký, prostě super:yes::yes::yes:. Jako důkaz jsem přidala fotky a + bod:-K.

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    Lenka: Děkuji, Leni. Množství cukru jsem upravila. Pokud bych to dělala podle původního receptu, tak by se mělo dávat více jak půl kila cukru. Dobrou chuť! :-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Hlásím, že medovník je výborný. Měkký byl už včera (druhý den po upečení), ale dnes je o hodně lepší. Nejvíc oceňuji, že ač má lehce medovou chuť, není přeslazený jako většina ostatních medovníků.

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    Lenka: Snad to lednička uhlídá :-) :-D

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Medovník je už promazaný, i krém je nad očekávání dobrý. Marmeládu jsem použila domácí višňovou. Takže už zbývá jen omotat ledničku ostnatým drátem a obložit dynamitem, aby se mohl náležitě uležet. :-))

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    Lenka: Leni, díky za zprávu. Jsem ráda, že se placky povedly, dejte mi pak vědět, jak Vám medovník chutnal :-) Zatím se mějte :-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Tak jsem konečně našla čas k vyzkoušení. Omlouvám se za všechny pochybnosti, těsto je naprosto skvělé. Po zpracování těsta i s podsypáváním placek při válení mi zbylo přesně 170 g mouky (z 1 kg). Mám upečených krásných 6 placek na celý velký plech. S těstem se pracovalo výborně, teď čekám až vychladne krupice. Jestli bude konečný výsledek tak dobrý, jak je snadno a lehce vyrobitelný, tak se už nemůžu dočkat. :-p

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    Lenka: Ani já se nechci hádat a věřím, že ten recept přijde někomu zvláštní. Jelikož se vejce, cukr a tuk na začátku rozpustí, tak je pak té hmoty celkem dost (ten cukr ode dna malinko karamelizuje). Je mi sice jenom dvacet let, ale zvládla jsem to:-) Hezký den :-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    V žádném případě se nechci hádat, už jsem se mockrát setkala s receptem, který mi připadal "neproveditelný" a nakonec to dopadlo dobře. Ale celé kilo mouky se třemi vejci a 15 dkg tuku se mi fakt nezdá. Ale pokud to máte vyzkoušené, tak to asi jde. Ono určitě dost záleží i na velikosti vajec a na savosti mouky. Stejně tak se mi nezdá množství tuku do krému, na to množství krupicové kaše se mi ho zdá docela málo. Ukládám, beru to jako výzvu a až pominou ta vedra, vyzkouším. :-) Ovšem s máslem, hera je pro mě v krému nepoživatelná.

    Odpovědět

  • bartja bartja(autorka receptu)

    Lenka: Váš názor Vám neberu, ale jak je teda podle Vás možné, že jsem z toho já neměla "drobenku", ale normální těsto? :-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: domácí medovník na plech krém na medovník z kaše medovník recept medovník na plech recept na medovník jak upect medovnik medovník bez mouky medovník recept na plech medovnik bez vajec mouka do medovníku domácí medovník s krupicí recept medovník na plechu medovník recept 700 g mouky medovnik s marmeládou medovník krém do medovníku medovnk domácí medovník krém krem z krupice do medovniku krém medovník

Zapomněl/a jsem heslo