Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební koláčky - nekynuté

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lebudik Lebudik

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 056 kJ /
6 706 kcal
Bílkoviny127,47 g
Tuky400,75 g
Vláknina29,60 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 2,08 g
Sůl5,14 g
Sacharidy632,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V mléce si necháme vzejít kvásek společně s cukrem. Do mísy dáme všechny ostatní suroviny. Tuk nastrouháme, máslo změklé. Krok 2: Uděláme těsto (já používám robota), které necháme chvilku v lednici - než si připravíme náplně. Krok 3: Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která plníme náplněmi. Po upečení máčíme spodní část koláčků v rozpuštěném másle s rumem (cca 1/2 másla a 0,2 dl rumu - kdo jak má rád ;), je možné máčet i celé koláčky.

Zveřejněno 5. 3. 2014

Poznámka autorky Lebudik

Koláčky jsou měkké i týden po upečení. Skladují se nejlépe v papírové krabici, přikryté pouze ubrouskem.

Z uvedené dávky je cca 3 - 3,5 kg svatebních koláčků.

Při vykrajování koleček průměru 2 cm je cca 40 ks/10 dkg.

Kolečka průměr 3 cm cca 15 ks/10 dkg.

http://peceniproradost8.webnode.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatební koláčky - nekynuté

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXwR

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatební koláčky - nekynuté

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Marta: ... a čím déle ležely, tím byly lepší! Já dělám tyhle: www.recepty.cz/recept/svatebni-kolacky-4457

Ten recept je můj, ne "receptů". Dobré jsou nejdříve 2 dny po upečení. Skvělá je právě ořechová náplň: mleté ořechy, med, skořice, rum, eventuálně troška piškotových drobečků. Těsto dávám po uhnětení do lednice - koláčky by neměly kynout během výroby.

Nezná někdo recept na svatební koláčky - asi nekynuté těsto , ale byla to jen náplň potažená tenounkým těstíčkem - velikost jako stará pětikoruna. Na jazyku se rozplývaly a chuť ořechů, máku i tvarohu byla úžasná.... Děkuji za rady i recept předem:-?:-)

jizerka: Metáčky, to je ten název, který jsem už zapomněla! A díky za vysvětlení tohoto zvláštního pojmenování. :-)

Jeden recept na svatební koláčky z Vysočiny jsem dohledala. Na 1kg polohr. mouky se ušlehá do pěny 10dkg másla, 10dkg sádla, 20dkg cukru+4 žloutky. Přidá se 1 celé vejce, 60g kvasnic a asi půl litru mléka (podle potřeby). Před pečením hojně pomastit máslem a sádlem, po upečení máslem a rumem. Takto zakonzervované opravdu vydržely i týden, a i pak byly dobré, jen trochu křupaly:-)

Taky jsem původem z východních Čech. Ale koláčky se dělaly kynuté..a jinak přesně, jak píše Jiřička. Sešla se půlka vesnice na pečení a pak jsme to jako děti po vesnici roznášeli. Jednou jsem je zkoušela dělat i doma, ale tak malé nebyly a stejně jich bylo z kg mouky tři plechy.

sláva,báječné MEtÁČky....házely se po obřadu- do přihlížejících -tedy metaly se ......a hlavně při výrobě úžasná soudržnost a plno legrace ,jo a taky ten rum..a co se tam probralo,blesk či aha by naprosto zbledly...tak dobrou chuť....:-Dtoprecepty.czsvarební koláčky-nekynuté-toprecepty.cz

Jiřička 6. 3. 2014 08:39
Krásný den všem, já jsem ze Středočeského kraje a u nás se dělají také moc malinké vázané koláčky a jsou tak malinké, že se skoro ani nepozná, jaká nádivka v něm je. Byla jsem párkrát na pečení a mohu Vám říct - hrozná práce a hlavně nekonečná. Nejvíce se peklo z 24 kg a to když se vdávala moje sestřenice.

Dajda: tak s chutí jak jíška máte pravdu. Také jsem si říkala, že ihned po upečení jsou koláčky tedy nic moc. Druhý den byly lepší a když vydrží týden - což se u nás nikdy nestalo (je s pár kouskama, které jsem si schovala, aby o nich nikdo nevěděl a já tak mohla "prohlašovat", že vydrží týden) chutnají stejně dobře.

Majka: Původem jsem Východočeška. U nás se svatební koláčky dělají vázané stejně jako koláče pouťové nebo posvícenské. Taky je dělám z nekynutého těsta, které mám v lednici a jen z něj odebírám malé kousky. Jak píšete, je to piplačka, malinké čtverečky se cpou jeden vedle druhého na plech, aby vyskočily do výšky a promazávají se máslem. Po upečení se pokropí rumem a obalí v cukru - já je teda pouze pocukruju vrchem, aby nebyly tolik sladké. nesmí se jíst první nebo druhý den, protože chutnají jak jíška. Zato pak jsou den ode dne lepší a lepší, vydrží až týden.:yes:

Majka: z které části republiky jste? Já jsem přelom střední/západní Čechy a tady se dělají tyto :yes:

U nás vypadají svatební koláčky úplně jinak. Dělají se "šátečky"..cípky čtverečku se nahoře nad náplní spojí a než se dají do trouby, nesmí mít víc než 1cm3 (krychlový)..aby byly po upečení malinkatý. Lidi to byla taková piplačka, protože na vesnici se peklo z 15-20ti kg mouky (a na 1kg mouky cca 0,5kg tuku dovnitř a na potření-samozřejmě značka ideál je máslo, ev. trocha domácího sádla). A pak se klevetilo. Kdo je měl velké nebo dal margarín, tak byl odsouzen. ;-)Docela by mě zajímalo, jestli se tradice ještě dodržuje, ale asi ano.

Taky bych si s chutí dala, mňam:-p:yes:

Hned bych si dala.:yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-p

Tématické fráze:
metáčky, svatební koláče vázané, pouťové nekynuté koláče, nekynuté posvícenské koláče, posvícenské koláče nekynuté, svatebni kolacky, vázané svatební koláčky, koláče z nekynutého těsta, svatební koláčky recept, nekynuté poutové koláče, koláčky z nekynutého těsta, svatební koláčky z nekynuteho těsta, svatební koláče z nekynutého těsta, svatební koláčky vázané, vázané svatební koláče, svatební koláče, svatební koláčky ze sádla, nekynute kolacky, svatební metáčky, svatebni vazane kolacky nekynute

Suroviny:
máslo, žloutek, mléko, mouka hladká, sůl, tuk, droždí, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu