Utopenci - klasika
Utopenci - ryze český fenomén, známý po celém světě. Vedle nakládaného hermelínu patří mezi typická hospodská jídla, podávaná jako lahůdka k pivu. Receptů na utopence je skoro tolik, kolik je kuchařek, ale vždy chutnají výtečně.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice s víčkem o objemu 3 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 672 kJ / 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,28 g |
Tuky | 1,18 g |
Vláknina | 31,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 82,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Veškeré suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 minut.
Krok 2: Poté z nálevu vyjmeme veškeré koření a odložíme bokem.
Krok 3: Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Každý špekáček na řezu lehce potřeme hořčicí a naplníme kolečky cibule.
Krok 4: Zavařovací sklenici o objemu 3 l i s víčkem důkladně umyjeme a osušíme.
Krok 5: Na dno sklenice rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, čtvrtinu povařeného koření a vrstvu 4 naplněných špekáčků.
Krok 6: Celý proces opakujeme až do naplnění sklenice (vychází zhruba 4 vrstvy), občas vložíme i feferonky.
Krok 7: Poslední vrstvu špekáčků pokryjeme zbytkem cibule a zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Krok 8: Uzavřeme víčkem a necháme 5 až 7 dní uležet v chladu.
Krok 9: Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Zveřejněno 3. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Moje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 8 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 1 hodinou
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 3 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 3 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 4 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 4 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 4 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 5 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 6 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 6 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 6 hodinami
Tématické fráze:
jak správně naložit utopence,
utopenci recept ládi hrušky,
domácí utopenci jednoduchý recept,
recepty ládi hrušky utopenci,
utopenci podle ladi hrusky,
utopenci ládi hrušky,
utopencí recept,
lada hruska utopenci,
utopenci,
utopenci klasický recept,
tncz nova test špekačku,
klasicke utopenci,
buřty podle ládi hrušky,
recept na utopence,
utopenci od ládi hrušky,
recepty na utopence z buřtů,
super utopenci,
zavaření utopenci,
utopenci 5l,
jak se delají utopenci
Suroviny:
špekáček,
cibule,
feferonka čerstvá,
hořčice plnotučná,
voda,
ocet,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr krupice,
sůl
Komentáře (14)
A foto by autor měl/a opravdu předělat a vložit ho správně,když už tu recept je,tak ať vypadá i fotečka jak má být
nebo si tu někdo honí triko???