Dýničky

radiator Kuchařka: radiator

Moučníky , Kynuté 7 názorů

Suroviny

300 g Hokkaido dýně
400-500 g hladké mouky - podle savosti mouky
150-200 ml mléka
80-100 g cukru krupice
100 g másla
1 sáček sušeného droždí
1 vejce
1 špetka muškátového oříšku
1 lžička soli
(stopky - pekanové ořechy nebo je udělat z těsta)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dýni nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, přilijeme 100 ml vody a vaříme cca 15 minut do změknutí. Vodu slijeme a dýni tyčovým mixerem rozmixujeme dohladka.

  2. Ohřejeme trochu mléka, musí být jen vlažné, přidáme 2 PL mouky, 1 PL cukru, suché droždí, promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.

  3. Do mísy dáme rozehřáté máslo, přilijeme mléko, dále přidáme cukr, dýňové pyré, vejce, kvásek a vše dobře promícháme. Potom postupně vmícháváme hladkou mouku, kterou jsme předem promísili se solí a muškátovým oříškem.

  4. Uhněteme hladké těsto a necháme ho na teplém místě pod utěrkou vykynout. Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

  5. Z těsta tvoříme bochánky velikosti většího rajčete, resp. velikost podle toho, jak velké chceme dýničky mít. Bochánky nožem 8x nakrojíme, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, pak do nich uprostřed uděláme prstem důlky, do kterých vložíme pekanové ořechy nebo kousek těsta v podobě stopky, nakonec dýničky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 25 minut.

Poznámka

Dýničky můžete také udělat slané, jen do těsta nedáme cukr a můžeme přidat ještě trochu soli. Báječně se budou hodit třeba k dýňové polévce;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dýničky

Tématické fráze: peceme z pekanovych orechu