Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Morek - surovina k dalšímu použití

Morek je v kuchyni velice nedoceněnou surovinou, jedná se však o opravdovou delikatesu. Morkové kosti jsou levné a skvělé na přípravu, nejen opravdu silného vývaru, ale také různých pokrmů.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

16. 1. 2015 01:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí „vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy. Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s „oboustranným“ morkem. Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto). Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové „foie gras“)

Vyvařené „osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)

Zmíněné rcp:

Risotto alla milanese

http://www.toprecepty.cz/recept/41421-rizoto-po-mi...

https://www.toprecepty.cz/recept/46644-morkove-foi...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

16. 1. 2015 02:16

Eva Marie:
No, já potkal norka u Štorcha v Lovcích mamutů...
Myslím, že nejen Veverčák ho považoval za manu nebeskou a rvali se o kosti jako psi. Zkoušel jsem ho dobývat z, v popelu pečených, králičích kostí (mamuty jsme tehdy doma neměli), ale neúspěšně - morek vždycky někam zdrhl...:-D

Eva Marie

16. 1. 2015 01:23

U nás se špikové kosti vaří ve vývaru potom se morek vyklepne na krajíc chleba osolí a s cibulkou to nemá chybu.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: morek morek z kosti morek z kostí recepty morek recepty hovezi morek morka co je morek špikové kosti morek recept recepty z morku morek z kostí recept kostní morek pomazánka z morku co je to morek norkové knedlíčky morek pro psa recept z morku norkova kost hovězí morek recepty morky

Suroviny: kost

TopRecepty.cz

Morek - surovina k dalšímu použití

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xBj