Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

Mafii483 Kuchařka: Mafii483

Doba přípravy: 1,5 hodiny 8 porcí Moučníky , Ostatní 15 názorů

Suroviny

TĚSTO:
225 g hladké mouky
145 g másla /hery
špetka soli
troška studené vody
NÁPLŇ:
5 jablek
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky kardamomu
1/2 lžičký hřebíčku
Dle chuti (a sladkosti jablek) cukr
jablečný ocet nebo citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme "vločkovitou" směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko studené vody, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně hladké a vláčné.

  2. Těsto dáme vychladnout do lednice a mezitím si připravíme náplň:
    Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Promícháme s kořením, popřípadě ocukrujeme a dochutíme dle svých představ.

  3. Těsto rozválíme a částí vyložíme formu, naplníme jablkovou směsí a ze zbytku těsta vyválíme horní díl koláče, takovou "pokličku". Všechno dáme dohromady a okraje zamačkáme, můžeme je nějak zajímavě ozdobit :).

Poznámka

Já osobně jablka ani neloupám, ani nesladím, ale to záleží na Vaší chuti.

Při pečení můžeme povrch koláče pocukrovat, během pečení se vytvoří tenoučká karamelová vrstva.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kořeněný jablečný koláč (Apple Pie)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: Mne na topkách uniká viac vecí...

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Asi vám uniklo, že se tu už nějakou dobu bavíme o názvu rcp...;-)
    A "čo je anglické na ceste z múky, masla a vody?" Při vlastní vzdělanosti pro vás asi nebude problém dohledat, kdy začali s křehkým těstem naši předkové. Mně se podařilo na Wiki najít akorát to, že Angláni dělali něco jako Apple Pie už ve 14. století...

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    hosta:Mas pravdu, angloamericka kultura;-) nema svuj nazev jen kvuli zjednoduseni...Americane ho maji bezne jako dezert na Den dikuvzdani, ale to je konecne vseobecne znama vec.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Cudzie názvy poznám ( samozrejme, nie všetky, ale to nikto ) a pokladám sa za dosť vzdelanú aj kultúrnu. Len som si dovolila spýtať sa, čo je anglické na ceste z múky, masla a vody. Nič viac a nič menej. Autorka vysvetlila, za čo jej ďakujem. Zrejme to ale nestačilo a niekto si pokladá za povinnosť zhadzovať iných ľudí. Aj to patrí ku kultúre. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    opravdu jen anglický;-)? ale dobrý a s drobnými obměnami všeobecně známý:yes:
    http://www.zghettablog.cz/2012/11/americky-jablecn...

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    zizala:Souhlasim a myslim si, ze cheesecake a apple pie jsou vseobecne zname nazvy, pod kterymi si vetsina z nas predstavi urcity pokrm s typickymi znaky.Nekdy je ten jazykovy purismus trochu predimenzovany;-).

    Odpovědět

  • zizala zizala

    chocolate: :-D

    Též si myslím, že cizojazyčné názvy, které jsou všeobecně známé, je zbytečné překládat. Někdy ten překlad ani není možný nebo by byl nesmyslý. Znalost cizích názvů patří ke vzdělanosti a kultuře :-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    casino:A veris, ze ano:-D?Ve stejnem obsazeni tu probehla debata o nazvu cheesecaku.A nevysvetlis, ze uz kvuli vychozi surovine, to opravdu neni tvarohovy kolac.

    Odpovědět

  • casino casino

    spagetka
    No nevím, nevím, zda ten původní i v české kotlině běžně užívaný název, nebyl lepčččí;-) Už proto, že většina receptů v PODOBNÝCH se zove Apple Pie...

    A co např. Cheesecake? Také budeme hledat český název a do závorky psát ten anglický? No nevím, nevím;-)

    Odpovědět

  • Mafii483 Mafii483(autor receptu)

    Byla by škoda hádat se tu o původu koláče, tak doufám, že jsme tu "anglickou otázku" vyřešily, dámy. :D :D:-K

    Odpovědět

  • Mafii483 Mafii483(autor receptu)

    tejaja: Typicky anglické je právě to těsto a podoba koláče! :D To že to dělala Vaše babička je fajn a určitě dobře, ale rozhodně to, myslím, nepatří mezi nějaké "národní" české recepty. Narozdíl od toho, v Anglii tento koláč zná opravdu každý a taky ho seženete v jakémkoli pekařství/restauraci. Dá se říct, že je to jeden z velmi typických anglických receptů ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mafii483:ôžem sa spýať, čo je na tom ceste anglického? Takéto cesto robila aj moja babička na jablkové koláče aj záviny. V čoím je špecificky anglické? ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mafii483: určitě máš pravdu, ale pod tímhle názvem to v receptech nikdo nenajde. Ale kdybys tomu dala český název a do závorky ten anglický, už by to znělo zajímavěji ;-);-);-)
    Jinak mrkni do podobných přidaných.;-)

    Odpovědět

  • Mafii483 Mafii483(autor receptu)

    teny1: Protože je to tradiční recept i ve spojeném království a konkrétně tento recept (těsto) je opravdu anglické. :) Proto anglický název :-p:-D

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    Může být dobrý, jablka můžu. Proč ale pořád anglické názvy, vždyť je to český jablkový koláč, který znám už jako malá holka.

    Odpovědět

Tématické fráze: anglický jablečný koláč jablečné hory apple pie kořeněný jablečný dort typicky anglicky koláč apple pie recept s tvarohem typické anglické sladkosti anglický jablečný koláč recept anglicke jablecne koláče anglické dezerty tradiční anglický desert láďa hruška jablečné hory jablecny koláč dikuvzdani recept recept - psaný anglicky apple pie recept typický anglický dezerty český jablečný koláč kořeněný jablečný dort recept recept anglický jablečný koláč nejlepši kořeněny kolač s ořechy